17/5/17

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κ. Guido Raimondi, τον οποίο συνόδευε ο Δικαστής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ κ. Γιώργος Σεργίδης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το Δικαστήριο λόγω του μεγάλου όγκου των προσφυγών που βρίσκονται ενώπιον του, καθώς και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει με τις εθνικές αρχές ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να επιτευχθεί ο στόχος της συμβατότητας των εθνικών νομοθεσιών με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ενισχυμένη συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε ο κ. Raimondi, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς καθορίζουν, ως νομοθέτες, την ποιότητα και συμβατότητα των νόμων με θεμελιώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, όπως αυτά διασφαλίζονται μέσα από τη Σύμβαση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που αποδίδει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις αποφάσεις του Δικαστηρίου και στην απόδοση δικαιοσύνης. Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για τρόπους ταχύτερης συμμόρφωσης και υλοποίησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου από τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα για υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο σε σχέση με πτυχές του κυπριακού προβλήματος, περιλαμβανομένου και της πτυχής της νομιμότητας και αποτελεσματικότητας των εσωτερικών ένδικών μέσων.
------------------------