11/5/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή έναρξης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή έναρξης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ



Είναι πάντα ιδιαίτερη η χαρά μου όταν βρίσκομαι ανάμεσα στους εκπροσώπους του δυναμικού βιομηχανικού μας κόσμου. Εκφράζω με την παρουσία μου την εκτίμηση της πολιτείας στο έργο σας, σημειώνοντας πως μαζί με την Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους βιομήχανους, αλλά και τις συντεχνίες των εργαζομένων θεωρώ ότι επιτελέσαμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολύ κρίσιμο έργο.

Φίλες και φίλοι,

Δεν κρίνω φρόνιμο ούτε και σκόπιμο, αλλά ούτε και χρειάζεται να επαναλάβω τις συνθήκες της οικονομίας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί όλοι και τις γνωρίζετε και, βεβαίως, όλοι τις ενθυμείστε. Σημασία έχει ότι λάβαμε αποφάσεις ευθύνης όλοι μας και ο καθένας από τη δική του πλευρά, Κυβέρνηση, ιδιωτικός τομέας και εργαζόμενοι, συμβάλαμε στο να επιτύχουμε την πρόοδο που σήμερα καταγράφει η χώρα μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζονται τα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν.

Όμως, σήμερα η οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που πλησιάζουν το 3%, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και προσδοκίες όλων των διεθνών αναλυτών είναι περισσότερο από ευοίωνες.

Η χώρα μας καταγράφει σήμερα τις καλύτερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της τελευταίας δεκαπενταετίας, κάτι που καταδεικνύει, μαζί με τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της οικονομίας, όχι από εμάς, αλλά από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας από τους πιο αυστηρούς κριτές.

Η ανεργία παραμένει δυστυχώς σε πιο υψηλά επίπεδα από τα επιθυμητά, όμως τα τελευταία διαδοχικά τρίμηνα σημειώνει συνεχή πτώση. Αυτή την επιτυχία δεν θέλω να την οικειοποιηθώ γιατί –θα πρέπει να ομολογήσω- ανήκει σε όλους.

Προς τούτο οφείλω να αναφερθώ στον ρόλο που διαδραμάτισε η Βουλή και συγκεκριμένα κόμματα, τα οποία στήριξαν στρατηγικές επιλογές που συνέβαλαν στις καταγραφόμενες επιτυχίες.

Δημιουργικά συνέβαλαν οι θεσμοί, οι συντεχνίες εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και κυρίως οι πολίτες, οι οποίοι, κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έδειξαν την απαραίτητη υπομονή που μας επέτρεψε να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που οδήγησαν στην έξοδο είτε από το μνημόνιο είτε και εν μέρει ή εν πολλοίς από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά στον βιομηχανικό μας κόσμο, δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως χωρίς και εσάς ο άθλος της εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ίσως να μην ήταν εφικτός.

Κυρίες και κύριοι,

Για την επιτυχία αυτή δεν υπήρξε κάποια μαγική συνταγή. Χρειάστηκε ομοψυχία, αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και σωστός προγραμματισμός και, βεβαίως, εφαρμογή κατά γράμμα συγκεκριμένων στρατηγικών. Αυτά, σε συνδυασμό με την παράλληλη ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών του τουρισμού και της ναυτιλίας, επέτρεψαν, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν στοχευμένες πολιτικές της Κυβέρνησης που αποσκοπούσαν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το εγχείρημα –οφείλω να ομολογήσω- δεν ήταν ποσώς εύκολο. Χρειάστηκε να εγκαταλείψουμε παλιές μεθόδους και πολιτικές σε σχέση με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλόγιστες προσλήψεις και αυξήσεις στον δημόσιο τομέα και αλόγιστες, ενδεχόμενα, παροχές του κράτους που, σε κάθε περίπτωση, δημιουργούσαν τεράστια ελλείμματα, αλλά και χρέη, τα οποία μετακυλούνταν στον απλό φορολογούμενο πολίτη.

Μεταξύ των πρώτων μας στοχεύσεων υπήρξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, τόσο της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων όσο βεβαίως και των υπηρεσιών.

Προκειμένου να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, δώσαμε από τις πρώτες- πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας, πολεοδομικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα για νέες αναπτύξεις. Κίνητρα, τα οποία, κατά κοινή ομολογία, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη, που χρησιμοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις και δημιούργησαν νέες επενδύσεις, αλλά και νέα εισοδήματα και, συνεπώς, και νέες θέσεις εργασίας.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε σημαντικότατη αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Κύπρο, ενώ αξιοποιήσαμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Συνάψαμε συμφωνίες τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, οι οποίες διαδραμάτισαν και αυτές καταλυτικό ρόλο στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην Κύπρο.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως καλά γνωρίζετε, το σταθερό ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και περιβάλλον αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την οικονομική δραστηριότητα. Η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών έχει επιτρέψει στην Κυβέρνηση όχι μόνο να διασφαλίσει τη σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος και την αποφυγή νέων φορολογιών, αλλά και να προβούμε σε μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα:
• Μείωση της έκτακτης εισφοράς για τους εργαζόμενους.
• Κάθετη μείωση κατά 75% του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας για το 2016 και πλήρης κατάργησή του από το 2017.
• Την ίδια ώρα, τα φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν ένα επιπρόσθετο μέτρο, το οποίο συνέβαλε και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων.

Παράλληλα, επικεντρωθήκαμε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω ενός εντατικού διαλόγου μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, την ταχύτερη αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών έργων και γενικότερα τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε σε ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης που αφορά την παραγωγή αναπτυξιακής πολιτικής, μέσα από τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει στη Βουλή και αφορούν τη δημιουργία τριών επιτελικών, αυτοτελών Υφυπουργείων: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, προς περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού και επιτελικού σχεδιασμού, με βήματα και αξιολόγηση.

Θέλω να πιστεύω πως, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει τα εν λόγω νομοσχέδια, που είναι απολύτως απαραίτητα αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Επαναλαμβάνω, θέλω να πιστεύω πως πέρα από την όποια σκοπιμότητα θα εγκριθούν τα εν λόγω νομοσχέδια, αφού είναι ρητή η θέση της Κυβέρνησης πως ο διορισμός των νέων Υφυπουργών θα πραγματοποιηθεί μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Δηλαδή ο όποιος Πρόεδρος θα τύχει της εμπιστοσύνης του λαού, εκείνος θα έχει την αρμοδιότητα διορισμού των νέων Υφυπουργών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καχυποψία ότι γίνονται για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.

Παράλληλα, βρίσκεται υπό εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγών για αύξηση της αποτελεσματικότητας των Τμημάτων του δημοσίου όπως το Τμήμα Φορολογίας, ο Έφορος Εταιρειών, το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία, χωρίς να παραγνωρίζω το Τμήμα Μετανάστευσης, μέσω και της απλοποίησης των διαδικασιών, αλλά ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στη συνεχή προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας μέσα από εισαγωγή νέων διαδικασιών και εργαλείων που προάγουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, αλλά –το σημαντικότερο- και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού για κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας και κατ’ επέκταση τις προς τον πολίτη προσφερόμενες υπηρεσίες.

Παρά την αρχική απόρριψη των νομοσχεδίων τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίσαμε την προσπάθεια. Προβήκαμε σε νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα και θα τα επανακαταθέσουμε στη Βουλή, όπου θέλω να πιστεύω ότι η θετική στάση που υποδείχθηκε πρόσφατα από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, μέσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα μεταξύ δημοσίου και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα συνεχιστεί. Δεν έχω αμφιβολία πως κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν διαφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, καταδείχθηκε από τη συζήτηση ότι ήθελαν περισσότερες και δραστικότερες, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, μέσα από τον διάλογο με τα κόμματα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε ή να εμπλουτίσουμε τα δικά μας νομοσχέδια με τις δικές τους απόψεις. Εξάλλου, χωρίς τη δική τους συμβολή δεν είναι δυνατό να επιτύχουμε αυτό που χρωστούμε στον λαό, είτε Κυβέρνηση είτε νομοθετική εξουσία.

Εκεί που οι μεταρρυθμίσεις έχουν είτε ολοκληρωθεί είτε προχωρήσει, τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα θετικά. Αντανακλώνται όχι μόνο στον ρυθμό ανάπτυξης, στα δημόσια οικονομικά και στην επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά και στη βελτίωση της Κύπρου στην κατάταξη στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η πρότασή μας για Υφυπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει, ως αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου και τη σχετική λογοδοσία για την πρόοδο της χώρας. Γιατί σε ένα σύγχρονο κράτος, η συζήτηση περί ανταγωνιστικότητας πρέπει να αποτελεί κύρια στόχευση πολιτικής του κράτους.

Η ανάπτυξη δημιουργείται, αλλά και διατηρείται μόνο μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Και οι επενδύσεις προϋποθέτουν μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από όλους. Και θέλω να πιστεύω πως από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα των όποιων διαφορών μας χωρίζουν, υπάρχει.

Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί πεποίθησή μου πως η ασφάλεια αποτελεί βασικό παράγοντα ευημερίας. Για αυτό και είμαι επίμονος και επίπονος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία δύο χρόνια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας, παρά τις προκλήσεις και παρά τις υπαναχωρήσεις.

Σας διαβεβαιώνω πως η επανένωση της πατρίδας μας αποτελούσε και αποτελεί την πρώτη και κύρια έγνοια μου. Ήμουν και παραμένω –και θέλω να το υπογραμμίσω- θιασώτης του διαλόγου, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη.

Είναι χάρη στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε που καταγράφηκε στη διαπραγμάτευση σημαντική πρόοδος σε μια σειρά καθοριστικής σημασίας ζητημάτων όπως το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ, του περιουσιακού και εν μέρει στο εδαφικό.

Θα πρέπει, όμως, να ομολογήσω ότι, παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν προβλήματα, τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους είτε επηρεάζουν –με κάποιες τελευταίες θέσεις- ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν, αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, μια ανησυχία ως προς την πρώτη μέρα μετά τη λύση. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το όραμα το δικό μου, που είναι και όραμα ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού –και είμαι βέβαιος και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων-, μπορεί να επιτευχθεί αρκεί να κατανοήσουμε όλοι –όταν λέω όλοι εννοώ Ελληνοκύπριοι, αλλά ιδιαίτερα και Τουρκοκύπριοι- ότι οι ευαισθησίες στις ανησυχίες της μιας κοινότητας πρέπει να είναι αμοιβαίες και από την άλλη κοινότητα. Αν θα δημιουργήσουμε ένα κράτος με προοπτική, θα πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, θα πρέπει να είναι λειτουργικό προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο –για αυτό και χρειάζεται η απόλυτη συνεργασία των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει την ίδια ώρα βεβαίως και η Τουρκία να κατανοήσει ότι αξιώσεις όπως είναι η συνέχιση των εγγυήσεων, η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους είναι κάτι που θέτει εν αμφιβόλω ή αυξάνει τη δυσπιστία των Ελληνοκυπρίων ως προς τις προθέσεις και διαθέσεις της να εξευρεθεί μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

Θέλω να ελπίζω –και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσω μέχρι την τελευταία ημέρα της εντολής που έλαβα από τον λαό να αγωνίζομαι, προκειμένου να επιτύχω σε ένα όραμα, το όραμα που ήταν πάντα η πίστη μου, και η διαχρονική μου πολιτική παρουσία το επιβεβαιώνει- σε μια επίτευξη λύσης που να επιτρέπει και στις δύο κοινότητες να γίνει αποδεκτή, που να επιτρέπει σε ένα νέο κράτος να έχει προοπτική να επιβιώσει, που να επιτρέπει στις μέλλουσες γενιές να νιώθουν την ασφάλεια της συνδημιουργίας. Μόνο έτσι μπορεί να επιτύχουμε μια λύση που να τύχει αποδοχής από τον κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους.

Το έχω πει στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω: Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, ασφάλειά μας είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ασφάλειά μας είναι η λειτουργία και εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Θέλω να επαναλάβω πως η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της ΟΕΒ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στον τόπο μας και ιδιαίτερα στις εργασιακές σχέσεις. Προσβλέπω σε ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ μας, έτσι ώστε να υπάρξουν συνθήκες εργασιακής ειρήνης στον τόπο που είναι το πρώτο και σημαντικότερο εχέγγυο για την πρόοδο και την ανάπτυξη.