11/5/17

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου




Στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και του σκηνοθέτη κ. Πανίκου Χρυσάνθου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην παρουσία του Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλου Παρασκευά, υπήρξε από κοινού διάθεση για αποφόρτιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε στον χώρο του κινηματογράφου από την απόφαση του σκηνοθέτη να κατέλθει σε απεργία πείνας.

Συζητήθηκαν αναφορές του σκηνοθέτη σε κάποιες πτυχές του Κανονισμού Χρηματοδότησης, ο οποίος, σημειώνεται, μελετήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου και ειδικούς στον χώρο της παραγωγής, οι οποίοι προσκλήθηκαν μετά από εισήγηση της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου. Ο κανονισμός εφαρμόζει, στο επίπεδο των κατηγοριών ταινιών, τα διεθνή πρότυπα, τα οποία εκ των πραγμάτων, προσαρμόζονται (στο πλαίσιο του Κανονισμού) στα οικονομικά όρια και δυνατότητες του κονδυλίου για την Παραγωγή. Επεξηγήθηκε εκ νέου στον σκηνοθέτη ότι η μη προκήρυξη της Κατηγορίας Υψηλού Προϋπολογισμού και ο περιορισμός στις ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού (μέχρι 850.000 ευρώ), σε καμία περίπτωση δεν έχει ως στόχο τον αποκλεισμό κάποιων σκηνοθετών, αλλά προκύπτει από τους περιορισμένους πόρους που έχουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες στη διάθεσή τους για την παραγωγή ταινιών και την ανάγκη να ενισχυθεί ο χώρος με νέες προτάσεις μετά από τα τρία χρόνια αδράνειας ένεκα της κρίσης. Επίσης, ότι είναι απόλυτα δυνατή η παραγωγή ταινιών τέχνης και μέσα από το Πρόγραμμα Ταινιών Χαμηλού Προϋπολογισμού. Εν πάση περιπτώσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ανοικτό σε διάλογο και πρόθυμο να ακούσει και να εξετάσει εισηγήσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απορρίπτει αναφορές του σκηνοθέτη για αναξιοκρατία, διωγμούς και διακρίσεις από πλευράς είτε των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και των Λειτουργών τους, είτε της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚΙν), η οποία στελεχώνεται με ικανά και προσοντούχα άτομα, γνωστά για το ήθος και την εντιμότητά τους.

Έγινε υπενθύμιση ότι τόσο η ταινία «ΑΚΑΜΑΣ» όσο και η ταινία «Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του κ. Χρυσάνθου έτυχαν επιχορήγησης από το Υπουργείο έπειτα από εισήγηση της ΣΕΚΙν και ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ήταν και είναι πάντοτε ανοικτές σε διάλογο με όλους τους δημιουργούς (αναλυτική αναφορά υπάρχει στη σχετική Ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών). Επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν οφείλει οποιοδήποτε ποσόν προς τον κ. Χρυσάνθου για την ταινία «ΑΚΑΜΑΣ», μετά από τον διακανονισμό που έγινε το 2008, ο οποίος επικυρώθηκε και με δική του βεβαίωση, ενώ καμιά αναφορά σε πίστωση χρόνου από πλευράς του σκηνοθέτη προς το Υπουργείο δεν έγινε κατά τη συνάντηση.

Για την πρόταση του κ. Χρυσάνθου όπως εγκριθεί ποσόν πέραν των 400.000 ευρώ για την παραγωγή επτά ντοκιμαντέρ, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τον κάλεσε να την υποβάλει μέσω των νενομισμένων διαδικασιών.

Ως προς την πρωτοβουλία για τη σύσταση Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Κινηματογράφο και την Τέχνη, το Υπουργείο σημειώνει ότι, πέραν του κ. Χρυσάνθου, και άλλοι σημαντικοί σκηνοθέτες έχουν επιχορηγηθεί για ταινίες με δικοινοτικά ζητήματα που εκφράζουν την επιθυμία για ειρήνη και συναδέλφωση. Οι Κανονισμοί Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Παραγωγών, καθώς και των Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι μεταφρασμένοι και στην τουρκική γλώσσα, προσκαλώντας έτσι και τους Τουρκοκύπριους δημιουργούς να λαμβάνουν μέρος, πράγμα που όντως γίνεται.

Λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά όπως και άλλα που αφορούν στον κινηματογράφο θα συζητηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα ζητηθεί η παρουσία των μελών της ΣΕΚΙν και της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και άλλων παραγόντων του χώρου του κινηματογράφου.
_____________