10/4/17

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στην ημερίδα, με θέμα «Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στην ημερίδα, με θέμα «Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα τις εργασίες της σημερινής Ημερίδας. Άλλη μια δέσμευση του Προγράμματος Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη υλοποιείται με επιτυχία. Το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων γίνεται πραγματικότητα.

Θα μας παρέχει τα εφόδια για ένα σωστό προγραμματισμό και συντονισμό των ενεργειών μας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μια γενναία μεταρρύθμιση του συνόλου του αγροτικού τομέα. Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες ευελπιστούμε, με τη χρήση του Μητρώου Αγροτών, να πετύχουμε μια σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση των πόρων που διοχετεύονται στον αγροτικό τομέα.

Το Μητρώο Αγροτών αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για άσκηση της αγροτικής πολιτικής. Η εφαρμογή του θα βοηθήσει στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων και παθογενειών που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου. Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε τη γεωργοκτηνοτροφία, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση και να στηρίξουμε ουσιαστικά τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, να βοηθήσουμε στην περαιτέρω δίκαιη κατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και την στήριξη της πλήρους απασχόλησης στο τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας έχουμε μεριμνήσει όπως η υποβολή των σχετικών αιτήσεων να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Αριάδνη». Οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών» και θα πληροφορούνται άμεσα για την πρόοδο της αίτησης τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης θα έχουμε πολλαπλά οφέλη, αφού θα αναβαθμιστεί η ποιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη, θα αποφευχθεί η γραφειοκρατία, θα υπάρχει άμεση ταυτοποίηση των αγροτών και των γεωργικών επιχειρήσεων και θα τηρούνται επικαιροποιημένα τα δεδομένα που αφορούν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι οι αγρότες και οι γεωργικές επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να εξασφαλίσουν και να υποβάλουν βεβαιώσεις από οκτώ διαφορετικά Τμήματα/Υπηρεσίες, αφού η σχετική πληροφόρηση θα λαμβάνεται αυτόματα από τους διάφορους φορείς με διαδικτυακή σύνδεση.

Φίλες και φίλοι,

Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα έχουν άμεση συσχέτιση με το Μητρώο. Οι στρατηγικές μας αποφάσεις και ο ευρύτερος σχεδιασμός μας για τη Κυπριακή Γεωργία και Αλιεία, θα βασίζονται πλέον σε πραγματικά και επικαιροποιημένα δεδομένα. Η εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων που θα βασίζεται σε στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και δίκαια κριτήρια, θα αναβαθμίσει το έργο και τον ρόλο μας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια για ολοκληρωμένη αγροτική και αλιευτική ανάπτυξη.

Το Υπουργείο με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό και την αξιοποίηση των δεδομένων του Μητρώο Αγροτών, θα διασφαλίζει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της υπαίθρου, την αειφόρο ανάπτυξη, την ενίσχυση των αγροτών, των αλιέων, των υδατοκαλλιεργητών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και αλιείας. Επιπρόσθετα, τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο οποίος θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση έναντι των υπολοίπων πολιτών, αφού με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων μοριοδότησης στα Μέτρα/Καθεστώτα του ΠΑΑ, θα του δίνεται η σχετική προτεραιότητα για την έγκριση των αιτήσεών του.

Ευχαριστώ όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα, Υπηρεσίες και τον ΚΟΑΠ για την άμεση ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση των σχετικών προνοιών του Νόμου του Μητρώου Αγροτών και για την ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη των απαραίτητων εφαρμογών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο του Υπουργείου και ευρύτερα της Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ, επίσης, τους αγρότες και τους φορείς τους για τα ενδιαφέροντα σχόλια που έθεσαν υπόψη, τα οποία έχουν διαμορφώσει τον τελικό Νόμο. Αρκετά από αυτά αποδεικνύονται ιδιαίτερα πολύτιμα για τη διασφάλιση της δίκαιης και αποτελεσματικής αναμόρφωσης του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα είναι έτοιμες να παρέχουν σχετική πληροφόρηση, αλλά και κάθε βοήθεια σε σχέση με την υποβολή αίτησης στο Μητρώο Αγροτών, αφού από αύριο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης από ενδιαφερόμενους αιτητές. Ευελπιστώ να υπάρχει η σχετική ανταπόκριση από τους αγρότες και τους αλιείς για τη συμμετοχή τους στο Μητρώο και εμείς από τη πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα συμμετοχής τους στο Μητρώο.

Ευχαριστώ πολύ.