29/3/17

O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου προσφώνησε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου προσφώνησε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης





O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης προσφώνησε σήμερα το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών. Ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τις δραστηριότητες της Επιτροπής Υπουργών, και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη, και στην ανάγκη ενότητας και προσήλωσης στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες προκειμένου να ξεπεραστούν οι προσκλήσεις που βρίσκονται σήμερα ενώπιον της Ευρώπης. Σημείωσε, δε, ότι η κατανόηση αυτή αποτελεί και τον άξονα των προτεραιοτήτων του Κογκρέσου.

Ο κ. Κασουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τρομοκρατίας λέγοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανοχή πρέπει να επικρατήσουν του μίσους που οι τρομοκράτες προσπαθούν να σπείρουν». Τόνισε τη σημασία λήψης μέτρων για αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης και της ρητορικής μίσους, αρχίζοντας από το τοπικό επίπεδο. Σημαντικό εργαλείο προς τούτο, αποτελεί η ανάπτυξη δημοκρατικής κουλτούρας και η εκπαίδευση δημοκρατικών πολιτών, θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ειδική συνάντηση των Υπουργών Παιδείας των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Μαρτίου 2017, στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε, τέλος, ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στις δραστηριότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την προαγωγή της νέας Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης περί αδικημάτων σχετικά με τα πολιτιστικά αγαθά.

Κατά την παρουσία του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήματα των μελών του, περιλαμβανομένων ερωτημάτων σχετικών με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στο Κογκρέσο, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland, με τον οποίο συζήτησαν την επερχόμενη Υπουργική Συνάντηση στη Λευκωσία, καθώς και με την Πρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Gudrun Mosler-Tornstrom.