24/1/17

Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διοργάνωση στην Κύπρο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΑΑ

Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διοργάνωση στην Κύπρο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΑΑ





Υπογράφηκε σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διοργάνωση στην Κύπρο της 26ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και του Επιχειρηματικού Φόρουμ με τίτλο «Targeting Green and Inclusive Growth: Meeting Regional and Global Challenges», στις 9-11 Μαΐου 2017. Το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΑΑ κ. Enzo Quattrociocche.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η διοργάνωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΑΑ αποτελεί «χωρίς αμφιβολία ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα, αφού πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο γεγονός ανάλογης εμβέλειας από διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης πως η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία «να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ένας σταθερός ελκυστικός επενδυτικός προορισμός σε ένα σημαντικό διεθνές ακροατήριο, το οποίο πέρα από τις επίσημες αντιπροσωπείες από 65 κράτη, θα αποτελείται από επενδυτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και ασφαλώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τη χώρα μας να εκφράσει με αυτό τον έμπρακτο τρόπο της φιλοξενίας της Γενικής Συνέλευσης, την ευγνωμοσύνη μας προς την ΕΤΑΑ για τη συνεργασία που είχαμε, ειδικά τα τελευταία αυτά χρόνια, όταν η ΕΤΑΑ δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο και έχει προχωρήσει ήδη σε χρηματοδοτήσεις και συμμετοχές ύψους 220 εκ. ευρώ σε τομείς από τον τραπεζικό τομέα, τον τομέα της ναυτιλίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου».

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία πως το γεγονός της ΕΤΑΑ θα είναι σημαντικό και για την ίδια την τράπεζα και πως από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στην Κύπρο θα ανακοινωθούν βήματα περαιτέρω δραστηριοποίησης της τράπεζας στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, «κάτι για το οποίο η Κυπριακή κυβέρνηση εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΑΑ κ. Quattrociocche είπε, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, πως η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας στην Κύπρο θα αποτελέσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο βήμα για να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα που έχουν γίνει καθώς και η ελκυστικότητα της Κύπρου ως επιχειρηματικός και εμπορικός προορισμός.

Ο κ. Quattrociocche ανέφερε επίσης τα εξής: «Ερχόμενοι στην Κύπρο για την Ετήσια μας Συνέλευση, επιθυμούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στήριξης προς την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, καθώς και ενθάρρυνσης ως προς τη διαδικασία για συμφιλίωση και ενδεχόμενη επανένωση του νησιού. Η παρουσία μας αποτελεί επίσης επιβεβαίωση της δέσμευσης που έχουμε στην Κύπρο και της ετοιμότητας μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των κοινοτήτων του νησιού».

Αναφορικά με τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης, ο ΓΓ της ΕΤΑΑ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και σιγουριά ότι το γεγονός θα στεφθεί με επιτυχία.