24/1/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Παιδιών

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Παιδιών



Με ξεχωριστή χαρά σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα παρουσιάσουμε σημαντικές δράσεις που προωθούμε και υλοποιούμε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση, τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Παιδική Πορνογραφία.

Η Εθνική Στρατηγική υλοποιείται στην πράξη μέσα από ένα τριετές Σχέδιο Δράσης (2016-2019) που κατευθύνει τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τον περιορισμό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων στον τόπο μας. Βασίζεται σε ένα κείμενο πολιτικής, το οποίο ασπάζεται πλήρως τη φιλοσοφία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστής ως Σύμβαση Λανζαρότε, κύρια επιδίωξη της οποίας είναι να αναγνωρίσει το εύρος και την έκταση του κοινωνικού προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και να προσδιορίσει τις βασικές προτεραιότητες και δράσεις για την καταπολέμησή του.

Η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015 και, για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε Διυπουργική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Υπουργούς Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Υγείας. Επικεφαλής της προσπάθειας για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής τέθηκε η Εδική Σύμβουλος για το θέμα αυτό κα Αναστασία Παπαδοπούλου, την οποία και ευχαριστούμε τόσο για τη συμβολή της στο σημαντικό αυτό έργο όσο και για την ουσιαστική στήριξη που μας παρέχει.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει, με οργανωμένο τρόπο, τα σοβαρά αυτά φαινόμενα και να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών συνιστά μια από τις πιο σοβαρές μορφές βίας εναντίον τους και η προστασία των παιδιών αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Τα παιδιά, λόγω της φυσικής τους αδυναμίας και της ευάλωτης θέσης τους, εξαρτώνται πλήρως από τους ενήλικες και κάθε μορφή βίας εναντίον τους διαταράσσει τον ψυχικό τους κόσμο και τους αποστερεί το δικαίωμα της ευημερίας και της ασφάλειας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με συναίσθηση ευθύνης, συμμετέχει ενεργά και ανταποκρίνεται στο τριετές αυτό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο της διαδικασίας τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Παράλληλα, προωθεί συστηματικά την προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών στη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών των διήμερων Συνεδρίων που έγιναν σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, και τα οποία διοργανώθηκαν για να ενισχύσουν τους καθηγητές – Σύμβουλους Μέσης Εκπαίδευσης και τους Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους. Η εξειδικευμένη αυτή επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από κορυφαίους ειδικούς, τη δρα Pamela Pine, γνωστή για τη δράση της στις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και ιδρύτρια του οργανισμού “Stop the Silence – Stop Child Sexual Abuse”, και τον δρα David Corwin, Ψυχίατρο, Καθηγητή του Τμήματος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Utah, ευρέως αναγνωρισμένο επιστήμονα στον τομέα του παιδικού τραύματος και της παιδικής ψυχολογίας.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες στους δύο αυτούς ακαδημαϊκούς για την εδώ τους παρουσία και για τη συνολική προσφορά τους, η οποία ενισχύει τις προσπάθειές μας και τις καθιστά ως παράδειγμα καλής πρακτικής, το οποίο προτείνουν και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Κυρίες και κύριοι,

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει εγκύψει με ευαισθησία και αποφασιστικότητα πάνω από το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και προβαίνει σε προσεκτικούς σχεδιασμούς για εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, το οποίο υλοποιείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι οι δράσεις αυτές να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ομάδας (μάχιμοι εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, σύμβουλοι, στελέχη του ΥΠΠ), και να διασφαλίζουν, στον μεγαλύτερο βαθμό, την αποτελεσματικότητά τους.

Ακολούθως, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά από την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο κα Χριστίνα Ιωάννου, για τις δράσεις που υλοποιούμε και προγραμματίζουμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Φίλες και φίλοι,

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ορθά θεωρείται ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που πλήττει τα θεμέλια της κοινωνίας. Απαιτείται η εμπλοκή όχι μόνο του κράτους, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, τόσο για την καταπολέμηση του φαινομένου όσο και για την πρόληψή του, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά και να θωρακιστούν, για να μην πέσουν θύματα τέτοιων εγκλημάτων.

Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά κυρίως για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και της προστασίας τους θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.

Κλείνοντας, απευθύνω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες στην κα Αναστασία Παπαδοπούλου για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο μας. Να ευχαριστήσω και πάλι τους δύο εκλεκτούς μας προσκεκλημένους, τη δρα Pamela Pine και τον δρα David Corwin, για τις εξειδικευμένες επιμορφώσεις που προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς μας, αλλά και για την τιμή να βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠ για την ευαισθησία με την οποία εργάζονται στο θέμα αυτό. Τα θερμά μου συγχαρητήρια οφείλω να εκφράσω επίσης στους εκπαιδευτικούς μας για την ανταπόκριση και τη συνεργασία που αναπτύσσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κυρίως για την υπευθυνότητα με την οποία χειρίζονται τέτοια περιστατικά, γεγονός που έχει έμπρακτα αποδειχθεί.