16/11/16

Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα

Συμμετοχή Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα





«Όλα τα κράτη οφείλουμε να τιμήσουμε τις υπογραφές μας και να δεσμευτούμε να υλοποιήσουμε την κοινή μας Συμφωνία, τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα για ένα καλύτερο μέλλον»

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης εκπροσωπεί την Κύπρο στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP22, που πραγματοποιείται στο Μαρρακές.

«Όλα τα κράτη οφείλουμε να τιμήσουμε τις υπογραφές μας και να δεσμευτούμε να υλοποιήσουμε την κοινή μας Συμφωνία, τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα για ένα καλύτερο μέλλον», ήταν το βασικό μήνυμα του κ. Κουγιάλη στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Συνόδου.

Ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη για δέσμευση και επικέντρωση των προσπαθειών όλων των μερών για υλοποίηση της Συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής που ήδη αντιμετωπίζουμε, τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, τις αυξημένες θερμοκρασίες, την υποβάθμιση των δασών και των σπάνιων οικοσυστημάτων μας.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η υπογραφή και η επικύρωση της Συμφωνίας, όσο σημαντική και αν είναι, είναι μόνο το πρώτο βήμα και δεν θα φέρει την αλλαγή και την προσαρμογή που απαιτείται, αν δεν μετατρέψουμε τους εθνικούς μας στόχους για το κλίμα σε δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε, ανάφερε, όλες τις πολιτικές μας κατάλληλα και να εφαρμόσουμε μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


Με πρωτοβουλία του, ο κ. Κουγιάλης κάλεσε σε συνάντηση σήμερα τους Υπουργούς των μεσογειακών κρατών για να συζητήσουν μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, που αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι προκλήσεις και πιθανοί κίνδυνοι.