3/8/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τα επιτόκια στην Κύπρο

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τα επιτόκια στην Κύπρο

Τα ψηλά δανειστικά και στεγαστικά επιτόκια αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας
Παρόλο που τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν αυξημένη ζήτηση και προσφορά δανείων στην Κύπρο και παρόλο που καταγράφεται μείωση επιτοκίων σε σύγκριση με το 2015, εντούτοις τόσο τα στεγαστικά όσο και τα επιχειρηματικά  δάνεια εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τα ψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη.
Με εξαίρεση την Ελλάδα, η Κύπρος καταγράφει τα ψηλότερα επιχειρηματικά επιτόκια, παράγοντας που επιβραδύνει την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη, που είναι σήμερα το βασικό ζητούμενο για να πάει η οικονομία μπροστά.
Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη είναι η έστω μικρή άνοδος στο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων το οποίο από 3,49% το Μάιο ανέβηκε στο 3,69% τον Ιούνιο. Αυτή η αύξηση επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Από την άλλη, το καταθετικό επιτόκιο καταγράφει ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με το 2007. Έχοντας υπόψη αυτό το στοιχείο εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το κέρδος των κυπριακών τραπεζών είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που επιβαρύνει τους πολίτες και την εν γένει την κοινωνία.
Ως ΑΚΕΛ αναμένουμε ότι ο Συνεργατισμός αλλά και ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, που ανήκουν στο κράτος, θα προσφέρουν πιο χαμηλά στεγαστικά επιτόκια, με στόχο τη στήριξη των αναγκών στέγασης για νεαρά ζευγάρια. Προς αυτή την κατεύθυνση ως Κόμμα θα θέσουμε το θέμα των επιτοκίων, ιδιαίτερα των στεγαστικών, στην αρμόδια κοινοβουλευτική  επιτροπή για συζήτηση.
3/08/2016