30/8/16

Υπ. Μεταφορών: 85% των αναπτυξιακών έργων που εξαγγέλθηκαν έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν εντός 2016 - 2018

Υπ. Μεταφορών: 85% των αναπτυξιακών έργων που εξαγγέλθηκαν έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν εντός 2016 - 2018




Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, προέβη το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου 2016, σε δηλώσεις ως προς τον βαθμό υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στους τομείς αρμοδιότητος του υπουργείου του, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται περί βραδύτητας στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σε κάποιους εκ τους τομείς αρμοδιότητος του Υπουργείου Μεταφορών ευσταθούν, όπως είναι ο τομέας της εκτέλεσης έργων, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως από τα έργα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει – τα οποία μεταφράζονται σε 600 εκ. ευρώ – «ποσοστό πέραν του 85% έχουν ήδη δρομολογηθεί». Υπάρχουν, συνέχισε, «αρκετά έργα που θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη 2016 και πάρα πολλά που θα τελειώσουν τέλη 2017 και έως τα τέλη 2018.

Οι εξαγγελίες του ΠτΔ, αφορούν έργα που θα ολοκληρωθούν εντός τριετίας, λόγω των διαδικασιών προκήρυξης και υλοποίησης. Είναι γεγονός ότι παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις σε κάποια από τα έργα, που οφείλονται στις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Δημόσιο, όπως κάποιες προσφυγές που έγιναν στην Αναθεωρητική Αρχή ως το συνταγματικό δικαίωμα αυτών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου».

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, «είμαστε σε πολύ ικανοποιητικό δρόμο ως προς την υλοποίηση των έργων καθώς συνεχώς υπογράφονται νέα έργα για να ξεκινήσουν. Ειδικότερα, εντός του 2017, θα βρίσκονται πάρα πολλά έργα σε εξέλιξη και μπορώ να σας δώσω πάμπολλα παραδείγματα. Είναι γνωστό στις πόλεις τα έργα που γίνονται˙ σε κάποιες πόλεις τα έργα είναι πιο ώριμα, σε άλλες τώρα είναι που θα ξεκινήσουν».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εκτέλεση των αναπτυξιακών έργων που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει περιθώριο για περισσότερα αναπτυξιακά έργα εντός του 2017.

«Το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος ήταν, όντως, ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα το οποίο έδωσε ώθηση στην οικονομία και αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία. Αυτή τη στιγμή, τα όποια επιπρόσθετα έργα είναι συμπληρωματικά αφού, εξάλλου, είναι και θέμα Προϋπολογισμών».

Ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνθηκε, δε, της προσπάθειας για μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, ως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό παρά τω προέδρω στη Βουλή.

«Εκεί που θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να δοθεί ώθηση σε κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν – και είναι όλες αυτές που κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό παρά τω προέδρω στη Βουλή– αλλά και σε κάποιες περαιτέρω ενέργειες για να βοηθήσουμε την οικονομία, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας.

Παράδειγμα αποτελεί το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα αναλάβουν οι ιδιώτες. Χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος [επίδειξης ενδιαφέροντος] για το πρόωρο σχέδιο αφυπηρέτησης. Περισσότερα από 100 άτομα επέδειξαν ενδιαφέρον να αφυπηρετήσουν, πάρα πολλοί από αυτούς θα εργοδοτηθούν από τις νέες εταιρείες. Υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως κράτος είναι να βοηθήσουμε τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα», οι οποίες μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της οικονομίας, πρέπει να προχωρήσουν καθότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, είπε ο κ. Υπουργός, για να συμπληρώσει πως στο κομμάτι της παραχώρησης αδειοδοτήσεων για αναπτυξιακά έργα, η σημασία έγκειται στην επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλες αναπτύξεις, για νέες υπηρεσίες, για διάφορες υπηρεσίες που ως κράτος προσφέρουμε και οι οποίες πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
-------------------