14/7/16

Ενώπιον της ΕΕ η έκθεση Τσίλκοτ



 Ενώπιον της ΕΕ η έκθεση Τσίλκοτ

Πριν μερικά χρόνια βρισκόταν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Τόνυ Μπλέρ, ως εκπρόσωπος του κουαρτέτου για επίλυση του Παλαιστινιακού. Στην εκτίμηση του για το πρόβλημα εστίασε στην ανάγκη προσέγγισης Παλαιστινίων και Ισραήλ ως βασικό καταλύτη για επίλυση της διένεξης. Είχα ρωτήσει τότε γιατί δεν σκέφτηκε το ίδιο όσον αφορά τη σύγκρουση Τζορτζ Μπους- Σαντάμ Χουσεΐν! Αντί δε προσέγγισης επέλεξε να στείλει τα στρατεύματα του προς ανακάλυψη μιας μπουκάλας χημικών. Η οποία ουδέποτε εντοπίσθη.

Τα αποτελέσματα εκείνης της πολιτικής είναι γνωστά, και προσωπικά δεν χρειαζόμουν την έκθεση Τσίλκοτ, για να πιεσθώ ότι ο γελοίος αυτός άνθρωπος, μαζί με τον κ. Μπους είναι υπεύθυνοι για το θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Και ακόμη είναι υπεύθυνοι για την κόλαση που ζουν όσοι απέμειναν ζωντανοί σε αυτή τη περιοχή του κόσμου. (Υπενθυμίζω ότι η Βαγδάτη απέχει από τη Λάρνακα όσο απέχει και η Αθήνα).
Υπάρχει για αυτούς τους ανθρώπους δικαστήριο της Χάγης για να διωχθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Με βάση όλα αυτά θα ζητήσω να συζητηθεί το θέμα και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να καταγγελθεί και να στιγματιστεί από όσους το επιθυμούν αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα του ηγέτη ενός κράτος μέλους της ένωσης.

Παράλληλα απέστειλα ερώτηση στη Κομισιόν ρωτώντας αν κατά τη κρίσιμη περίοδο υπέδειξε η Ε.Ε. με οποιανδήποτε τρόπο στον κ. Μπλερ, ότι η επίθεση στο Ιράκ, αντίκειτο κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, και ότι εν πάση περίπτωση γινόταν χωρίς την συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών.  

Ξέρω πως πολλοί μπορεί να σκεφτούν, πως τίποτα δεν θα βγει. Όμως εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε.