14/7/16

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ


Το πραξικόπημα  της 15ης Ιουλίου 1974 αποτέλεσε την πρώτη πράξη του Κυπριακού δράματος. Υπήρξε η απαρχή της μεγαλύτερης καταστροφής της ιστορίας της Κύπρου. Το πραξικόπημα δεν ήταν στιγμιαία πράξη παραφρόνων. Ήταν το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος που είχε σχεδιαστεί από χρόνια. Η απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Μακαρίου από την Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την Τουρκική εισβολή, πέντε μέρες αργότερα.
Σαράντα δύο χρόνια μετά την προδοσία, τα αποτελέσματά της είναι ακόμη χαραγμένα στο κορμί της πατρίδας μας και οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές. Η Τουρκία εξακολουθεί παράνομα να κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραμένει ανοικτή η πληγή των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των παθόντων. Παραμένει πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν το φασιστικό πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες όσων προετοίμασαν – πολιτικά και ιδεολογικά – οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά. Το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει αυτές τις ευθύνες.
Το πραξικόπημα ήταν προϊόν συνομωσίας που εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατέθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄. Αυτό διαπιστώνει και το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου. Κάθε άλλη προσέγγιση συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας και στοχεύει στην αποενοχοποίηση των μεγάλων ενόχων της κυπριακής τραγωδίας. Όσο εξαρτάται από το ΑΚΕΛ, η προσπάθεια για παραχάραξη και για εξίσωση των θυμάτων με τους θύτες, δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να κρατηθεί  ζωντανή η ιστορική αλήθεια, γιατί μόνο έτσι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη και τραγωδίες.
Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και όλους τους συντελεστές του. Αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων Αντιστασιακών και αγκαλιάζει με σεβασμό τις οικογένειες τους. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους Αντιστασιακούς, που με τους αγώνες τους έσωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Καταδικάζει για μια ακόμα φορά τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο οκταήμερο της επικράτησης του πραξικοπήματος.
Η αναβίωση του γριβισμού και του σοβινισμού στις μέρες μας εκφράζεται τόσο με την άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων, αλλά ακόμη χειρότερα και μέσω της ανέγερσης μνημείων στους επιτιθέμενους στο Προεδρικό κατά το πραξικόπημα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Όσοι διακηρύττουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού καλά κάνουν να γνωρίζουν ότι επανένωση της Κύπρου και η αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος, δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Με αφορμή την 42η επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο αμφιθέατρο «το Σκαλί». Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το «παρών» του στην  εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς και τους ήρωες μας, να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
14/07/2016