3/6/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις εργασίες του Κυπρο-Ουκρανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις εργασίες του Κυπρο-Ουκρανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ




Η Κύπρος και η Ουκρανία διατηρούν εξαίρετες μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευρύνει και να εμβαθύνει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε χαιρετισμό του στο Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι προς τον σκοπό της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2015 επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Petro Poroshenko να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε.

Σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Poroshenko συμφώνησαν να πάρουν μέτρα με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2016 η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ό,τι αφορά τις απευθείας επενδύσεις στην Ουκρανία με συνολικό όγκο επενδύσεων 11.8 δις δολάρια, ενώ από την Ουκρανία προς την Κύπρο οι απευθείας επενδύσεις ανέρχονται σε περίπου έξι δις δολάρια.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία ο όγκος των εξαγωγών υπηρεσιών από την Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία ανήλθε το 2015 σε 245 εκ. δολάρια ενώ αντιστρόφως σε 282 εκ. δολάρια.

Ανέφερε ακόμη ότι η υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο, αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι και στον τομέα του τουρισμού παρατηρείται αύξηση σημειώνοντας ότι αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και κατά το 2016. Επισήμανε δε ότι στους πρώτους τέσσερεις μήνες του τρέχοντος έτους η αύξηση ανήλθε στο 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Αναφερόμενος στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας Γραφείου του ΚΟΤ στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κίεβο καθώς και των δύο Προξενείων της Δημοκρατίας στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, όπου εξυπηρετούνται οι Ουκρανοί πολίτες αναφορικά με την έκδοση βίζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το υψηλού επιπέδου καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, το μεγάλο δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας, το εναρμονισμένο με την ΕΕ φορολογικό και νομικό σύστημα κ.ά. Επισήμανε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει σειρά μέτρων για απλοποίηση των διαδικασιών, μεταξύ άλλων, για ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών έργων.

_____________