21/6/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών




Ο ανθρώπινος παράγοντας θα πρέπει επιτέλους να μην είναι η αιτία της καταστροφής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο Κέντρο Συντονισμού στην Γαλάτα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Κυβερνητικού και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Επιτρόπου Εθελοντισμού και των επικεφαλής των διαφόρων εμπλεκομένων Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το πρώτο που θα ήθελα να εκφράσω είναι τη θλίψη μου, γιατί, πέραν από την οικολογική καταστροφή και τραγωδία, είχαμε την απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Η σκέψη μου στρέφεται προς τις οικογένειες των θυμάτων. Αν αυτό αποτελεί παρηγοριά, θέλω να πω ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Ταυτόχρονα, και την ίδια ώρα, θέλω να συγχαρώ θερμά τις δυνάμεις που προσπαθούν με αυτοθυσία να αντιμετωπίσουν μια χωρίς προηγούμενο οικολογική καταστροφή. Τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας και ιδιαίτερα τους εθελοντές, πρόσθετα με τα όσα έχω πει για τους επαγγελματίες.

Πραγματικά είναι συγκινητικό, και αυτό είναι που διακρίνει τους Κύπριους πολίτες, η προθυμία και η αυτοθυσία με την οποίαν προσφέρονται. Χτες, η Ευρύχου αντιμετώπιζε πρόβλημα ύδρευσης. Πέραν των 50 εθελοντών έχουν αποκαταστήσει την ύδρευση στη συγκεκριμένη κοινότητα. Και άλλοι 150 βρίσκονται με καθοδήγηση πυροσβεστών στα πεδία της πύρινης λαίλαπας.

Θέλω να πω κάτι: Με την εφαρμογή του σχεδίου ‘Ίκαρος’ για τα πτητικά μέσα, αλλά και τον σχεδιασμό του Υπουργικού Συμβουλίου για αντιμετώπιση (των πυρκαγιών), οι άνδρες της πυρόσβεσης έχουν καταβάλει το άπαν των δυνάμεών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν καιρικές συνθήκες, απρόβλεπτα, όπως είναι οι δύσβατες περιοχές, μέχρι του σημείου που είχαμε ανθρώπινα θύματα και θα ήθελα ένα να παρακαλέσω: Αυτήν την ώρα η προσοχή μας να επικεντρωθεί στη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρία θα επιληφθεί όλων όσων έχουν προκύψει και θα είναι συμπαραστάτης και στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στις όποιες ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες, ενώ, ταυτόχρονα, θα υπάρξει απόφαση και για ένα συντονισμένο προγραμματισμό πλήρους αναδάσωσης των περιοχών που υπέστησαν αυτήν την καταστροφή.

Για πρώτη φορά και σαν αποτέλεσμα του συντονισμού των κρατικών Υπηρεσιών, αλλά και των διμερών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει παρουσιάζεται τόσο μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων για αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Αυτήν τη στιγμή, 16 πτητικά μέσα και από το απόγευμα άλλα τέσσερα μέσα από την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού θα βρίσκονται στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι το βράδυ θα γίνει κατορθωτό να ελέγξουμε αυτό που φαίνεται –αν δεν υπήρχαν τα πτητικά μέσα, αλλά και όλος ο αριθμός των 467 και τόσων σήμερα πυροσβεστών, του Τμήματος Δασών και του ανθρώπινου δυναμικού γενικότερα που προσπαθεί- ότι θα ήταν ακατόρθωτο.

Και μια τελευταία έκκληση: Ο καθένας οφείλει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του. Επιτέλους θα πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι πέραν από το ‘εγώ’ υπάρχει το ‘εμείς’, πέραν από το σπιτικό του υπάρχει το φυσικό περιβάλλον, υπάρχουν οι κοινότητες, υπάρχουν οι άνθρωποι. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν είτε πειραματιζόμενος είτε παρακούοντας τις διατάξεις του Νόμου να προβαίνει σε ανάλογες καταστροφικές ενέργειες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός προστασίας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού και ενίσχυσης των πτητικών μέσων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα δοθεί απάντηση μέσα από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο. Αυτό που ενδεχόμενα επιβάλλεται ως αποτέλεσμα των όσων έχουμε γίνει μάρτυρες είναι να υπάρχει πτητική περιπολία παρακολούθησης των ενδεχομένων εστιών πυρκαγιάς, έτσι ώστε αμεσότερα να υπάρχει η πρόληψη παρά το γεγονός ότι, θέλω να τονίσω, ας μην είμαστε απόλυτοι σε κάποιες δηλώσεις. Παραδείγματος χάρη, στον Καναδά –που δεν νομίζω να θεωρείται μια υποανάπτυκτη χώρα- για βδομάδες μαινόταν πυρκαγιά. Συνεπώς, είναι τέτοια η φύση από τη μια και τέτοιες οι καιρικές συνθήκες που κανένας δεν μπορεί (να καταστείλει τη φωτιά) όσα μέτρα και αν λάβει. Το θέμα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας επιτέλους να μην είναι η αιτία της καταστροφής».

Μετά τη σύσκεψη, στον χώρο του Κέντρου Συντονισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και ευχαρίστησε εθνοφρουρούς, καθώς και εθελοντές που μετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος μετέβη στην Ευρύχου, όπου είχε συνάντηση με τον Έπαρχο Λευκωσίας, τον Κοινοτάρχη Ευρύχου, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου και, στη συνέχεια, μετέβη σε πληγείσες περιοχές, όπως τα Σπήλια και το Κούρδαλι.