21/6/16

Ο ΥΠΕΞ συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο ΥΠΕΞ συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ





Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν η πολιτική της ΕΕ για την Αρκτική, η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) και η Πολιτική Θεωρήσεων στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις τρέχουσες εξελίξεις στην πΓΔΜ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στη χώρα δημιουργεί ανησυχία και ότι ο λαός δικαίως ζητεί λύσεις στα προβλήματά του. Θα ήταν, όμως, λάθος να θεωρούμε ότι η ΕΕ αποτελεί την πανάκεια για όλα τα προβλήματα, συνέχισε, τονίζοντας ότι πρωτίστως θα πρέπει η ίδια η χώρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Κατά τη διάρκεια ανεπίσημου γεύματος εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) κ. Fernando Gentillini. Ο κ. Gentillini παρουσίασε τις εκτιμήσεις του ως προς τις προοπτικές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη ενόψει και της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Κουαρτέτου. Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην παροχή κινήτρων υπό την μορφή ενός πακέτου πολιτικών, οικονομικών και άλλων μέτρων.