16/6/16

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Θέμα κατάργησης των στρατιωτικών Βάσεων σε κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μορφή αποικιοκρατικού κατάλοιπου  και ξένων επεμβάσεων και επιβουλών επί της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των κρατών, έθεσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ενώπιον των  Επιτροπών  Εξωτερικών και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα έχει τεθεί υπό τη μορφή τροπολογίας σε Γνωμοδότηση που αφορά τις σχέσεις των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) με την ΕΕ.

Στο αρχικό κείμενο η παρουσία ξένων στρατιωτικών Βάσεων χαρακτηρίζεται ως νεο-αποικιοκρατική πολιτική που πρέπει να τερματιστεί και οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις να διαλυθούν.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, με παρέμβαση και κατάθεση τροπολογίας επεσήμανε ότι δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ γενικότερα να ζητούν την κατάργηση των στρατιωτικών Βάσεων που υπάρχουν στις  χώρες του ΑΚΕ επειδή, όπως ορθώς τονίζεται, συνιστούν  νεο-αποικιακή πολιτική και να μην εφαρμόζεται η ίδια πρακτική εντός της ΕΕ και δη στην Κύπρο όπου η Βρετανία διαθέτει στρατιωτικές Βάσεις παρά την θέληση του Κυπριακού Λαού.

Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο στο Στρασβούργο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ