1/6/16

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κατά την τελική φάση της Άσκησης Αργοναύτης 2016

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κατά την τελική φάση της Άσκησης Αργοναύτης 2016


Κύριοι Πρέσβεις,
Κύριοι εκπρόσωποι φίλων κρατών,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την τελική φάση της φετινής άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2016». Της μεγαλύτερης σε έκταση και εύρος συμμετοχής άσκησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο.
Μιας άσκησης που επιβεβαιώνει την ισχυρή μας πολιτική βούληση να ενισχύσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας στην ταραγμένη και ασταθή αυτή γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.
Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων στο τομέα της ασφάλειας, που απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, τη συνεργασία μεταξύ όλων εκείνων των δυνάμεων, όλων εκείνων των χωρών, που ενδιαφέρονται για την προαγωγή της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε συστηματικά προωθώντας και ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία, τόσο με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με άλλες σημαντικές και φίλες χώρες καθώς επίσης βεβαίως και με γειτονικά κράτη με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες προκλήσεις αλλά και ένα κοινό όραμα ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή.
Η πολιτική μας δεν στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα κανενός. Η πολιτική μας είναι ταυτισμένη με την προαγωγή του κοινού συμφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, του κοινού συμφέροντος για την Ευρώπη, για τη διεθνή κοινότητα.
Η πολιτική μας είναι ταυτισμένη με την επιδίωξη μιας κοινής προοπτικής ασφάλειας, ανάπτυξης και συνεργασίας για όλες τις χώρες της περιοχής.
Θα ήθελα, λοιπόν, πριν και πάνω απ’ όλα, να χαιρετίσω την παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού ξένων διπλωματών και παρατηρητών από σειρά χωρών αλλά και να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, τις χώρες εκείνες που συμμετέχουν με ναυτικά και εναέρια μέσα καθώς και προσωπικό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, και βεβαίως την Ελλάδα, για τη σημαντική συνδρομή τους στην άσκηση. Εκτιμούμε πάρα πολύ –πρέπει να πω - αυτή τη συμμετοχή και προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια.



Κυρίες και κύριοι,
Το συνεχώς διαμορφούμενο και μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών, όπως επίσης η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων κρίσεως, απαιτούν πέραν από τη συνεργασία μεταξύ κρατών και την αγαστή και συντεταγμένη συνεργασία μεταξύ των διάφορων τμημάτων και φορέων της Δημοκρατίας. Προϋποθέτουν, θα έλεγα μια διαλειτουργική προσέγγιση μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους, κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στο πρότυπο μιας πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, όπως αυτή που έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια.
Συναφώς θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική αυτή και ευαίσθητη γειτονιά της Μεσογείου, εργάζεται σταθερά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αξιοποίησης και βελτίωσης των δυνατοτήτων της στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας αλλά και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της σε επιχειρησιακά μέσα.
Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση των νέων απειλών, όπως η τρομοκρατία, την επιτυχή διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας-διάσωσης αλλά και τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα η εκκένωση αμάχων από εστίες συγκρούσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκπονηθεί διάφορα εθνικά σχέδια, κάποια εκ των οποίων είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης με μεγάλη επιτυχία γεγονός που καταδεικνύει και το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής επάρκειας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων.
Ένα τέτοιο σχέδιο, είναι και το εθνικό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», η εκπόνηση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά τα γεγονότα του Λιβάνου το 2006, κατά τα οποία η Κύπρος αποτέλεσε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και γέφυρα επαναπατρισμού χιλιάδων ξένων υπηκόων.
Σήμερα το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», αποτελεί το βασικό εργαλείο, πάνω στο οποίο διαμορφώνεται ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και προβλέπει το συντονισμό και τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών της Δημοκρατίας.
Στόχος, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων, ώστε να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε υπηκόους ευρωπαϊκών και τρίτων κρατών, σε ένα ενδεχόμενο ανάγκης για εκκένωση τους από γειτονικές χώρες, μέσω Κύπρου.
Εδώ, επιτρέψτε να κάνω ειδική αναφορά στην συμμετοχή 150 περίπου εκπρόσωπων (στρατιωτικών και διπλωμάτων) από 17 χώρες της Ομάδας των ΝΕΟCG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group), που στο πλαίσιο της φετινής άσκησης εξέτασαν σενάρια εκκένωσης αμάχων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το NEO Coordination Group, μέλος του οποίου είναι και η Κύπρος, είναι μια πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη συνεργασία για το σχεδιασμό και τη διενέργεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων ανά το παγκόσμιο.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει παραχωρήσει διευκολύνσεις για την ανάπτυξη Συντονιστικού Κέντρου Διοίκησης της ομάδας των ΝΕΟCG στην Κύπρο, το οποίο είναι και το μοναδικό στο είδος του στο κόσμο.
Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών λειτουργίας του, ένα νέο Κέντρο Διαχείρισης και Συντονισμού Μεταναστευτικής Ροής και Προσφύγων, εδώ στη Λάρνακα, το οποίο θα αποτελεί ένα σύγχρονο και εργονομικό πρότυπο Συντονιστικό Κέντρο, υποβοηθώντας έτσι, ακόμη περισσότερο και το έργο του NEOCG.
Αποτελεί κι’ αυτή άλλη μια έμπρακτη επιβεβαίωση της πολιτικής μας βούλησης να συνδράμουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αξιοποιώντας τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Κύπρου, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας αλλά και των προϋποθέσεων εκείνων που θα μας επιτρέπουν, με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια σε συνεργασία με τους εταίρους μας να διαχειριστούμε καταστάσεις κρίσεων.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιτρέψτε μου να επαναλάβω τις ευχαριστίες μας προς όλες τις χώρες, όλους τους ξένους αντιπροσώπους, τους παρατηρητές και το προσωπικό από ξένες χώρες που συμμετείχε στην άσκηση αλλά και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς στο ΓΕΕΦ, που είχε το γενικό συντονιστικό πρόσταγμα της άσκησης αλλά και όλες τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, το ΚΣΕΔ όπως επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, και γενικότερα όλο το προσωπικό από όλες τις κρατικές υπηρεσίες και φορείς.
Θερμά συγχαρητήρια ξανά σε όλους και ραντεβού τον επόμενο χρόνο στον Αργοναύτη 2017.

Σας ευχαριστώ.




Γραφείο Τύπου, 31 Μαΐου 2016