10/5/16

Ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας σχετικά με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του ΓΓ του ΑΚΕΛ για την Αγροτική Πολιτική

Ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας σχετικά με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ
του ΓΓ του ΑΚΕΛ για την Αγροτική Πολιτική


Αναφορικά με τιςδηλώσεις του κ. Κυπριανού στο ΚΥΠΕ στις 9 Μαΐου 2016 σχετικά με την Αγροτική Πολιτική, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

Σε ό,τι αφορά στηνενίσχυση της Αγροτικής Οικονομίας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της  έχει έμπρακτα  στηρίξει τον αγροτικό κόσμο με παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους €350εκ. περίπου, σε μια περίοδο που υπήρχε οικονομική στενότητα. Αυτό έχει επιτευχθεί με :

  • αύξηση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 50% στο 85% για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013,
  • μεγιστοποίηση της απορρόφησης του οικονομικού φακέλου των εκταρικών επιδοτήσεων κατά €15εκ. τα τελευταία τρία χρόνια, με αύξηση των άμεσων επιδοτήσεων από την ΕΕ,
  • στήριξη με κρατικές ενισχύσεις ευπαθών γεωργοκτηνοτροφικών κλάδων.

Τον Μάιο του 2013ενεργοποιήθηκε το κατ’ εξοχήν εργαλείο Αγροτικής Ανάπτυξης της γεωργίας μας, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, που είχε παγοποιηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2012, αποστερώντας ουσιαστικά κάθε μορφή χρηματοδότησης σε αναπτυξιακές δαπάνες για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η παρούσα κυβέρνηση, με συντονισμένες ενέργειες και σε πλήρη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άμεσα τον Μάιο του 2013, κατάφερε να προσπεράσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τον σκόπελο της έλλειψης εθνικών πόρων και να καταφέρει μέσα σε 2,5 χρόνια, όχι μόνο να επανεργοποιήσει το Πρόγραμμα, αλλά και να μην αποστερήσει από τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη του τόπου ούτε ένα ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, πετυχαίνοντας 100% απορρόφηση.

Έχουμε επίσης πετύχειπλήρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Αλιείας 2007-2013 και συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από τα δύο συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα της περιόδου 2007-2013, για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία, που ολοκληρώσαμε με επιτυχία τέλος του 2015:

·        ενισχύθηκαν 315 νέοι γεωργοί
·        195 επιχειρήσεις και 3.000 γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
·        δημιουργήθηκαν 630 νέες θέσεις εργασίας
·        διατηρήθηκαν 340 θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας και
·        ενισχύθηκε το τουριστικό μας προϊόν με τη δημιουργία 5 τεχνητών υφάλων

Σήμερα που οικοινωνικό-οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον Αγρότη και το Περιβάλλον ενισχύουμε την πορεία της Κύπρου προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία.  Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο βρίσκεται πλέον σε πλήρη εφαρμογή έχει καταρτιστεί έπειτα από διεξοδική μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και έχει προσαρμοστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις πραγματικές ανάγκες του τομέα. Είναι επαρκώς στοχοθετημένο και εξυπηρετεί τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας, για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τον γενικότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της παρούσας κυβέρνησης, ενώ βρίσκεται  σε συμπληρωματικότητα και συνέργεια με τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία που υλοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το νέο ΠρόγραμμαΑγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 78%, με τις προκηρύξεις μέτρων και έναρξη υλοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού  €189 εκ. από τα €243εκ., ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα προκηρυχτούν και οι υπόλοιπες προσκλήσεις.  Μέσω του Προγράμματος θα  δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας (300 για νέους γεωργούς) και αναμένεται να ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις, καθώς και 1.000 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.
  
Σε ό,τι αφορά στην περιφερειακήανάπτυξη, σημειώνεται ότι πέραν από τις ενισχύσεις και επενδύσεις στην αγροτική οικονομία,  μέσα από το νέο ΠΑΑ θαδιατεθεί και ποσό €27εκ. για την τοπική ανάπτυξη, με δημόσια έργα υποδομής στην ύπαιθρο (κόστους €15εκ.) και δράσεις για ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Leader (€12εκ), καθώς και στοχευμένες ενισχύσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στόχος και προσπάθεια μας, μέσα από τα στοχευόμενα Μέτρα και δράσεις είναι το κάθε ευρώ από  τα  €243εκ. που θα διατεθούν να έχει πολλαπλασιαστική αξία, ενισχύοντας σημαντικά, τα επόμενα χρόνια, την αγροτική οικονομία.

Αναφορικά με ταΕυρωπαϊκά Ταμεία, στον μοναδικό οικονομικό φάκελο προγράμματος που ήταν ανοικτός, αυτόν του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, πετύχαμε τον διπλασιασμό της αρχικής κατανομής πόρων για την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, μετά από παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση,  μεαποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ από €20εκ σε €40εκ. Μέσω του νέου Προγράμματος για την Αλιεία θα διατεθεί  στους αλιείς και στις  παράκτιες περιοχές για δράσεις τοπικής ανάπτυξης συνολικό ποσό ύψους €53εκ., θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας, θα διατηρηθούν άλλες 862 θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν ή/και ενισχυθούν συνολικά 35 επιχειρήσεις.

Για την έρευνα,καινοτομία και εκπαίδευση, ως εργαλεία στήριξης της αγροτικής οικονομίας, έχουν περιληφθεί συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις και στα δύο συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ προγράμματα. Για παράδειγμα για το ΠΑΑ 2014-2020 σημειώνονται το Μέτρο 16 που αφορά σε συνεργασίες για προώθηση και ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και το Μέτρο 1.3 που αφορά σε ανταλλαγές τεχνογνωσίας και επισκέψεις σε άλλες χώρες για ανάπτυξη συνεργασιών. Πρόσθετα, σημειώνεται το Μέτρο 2.1 Καινοτομία και το Μέτρο 1.3 για συμπράξεις μεταξύ επιστημόνων και αλιέων  στο Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020.

Η κατάθεση του φακέλουγια κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μετά από μια δεκαετία άκαρπων προσπαθειών και η ενδυνάμωση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγροτική μας οικονομία.

Η έγκριση από τη Βουλήτου Μητρώου Αγροτών μετά από χρόνια διαβουλεύσεων δημιουργεί για πρώτη φορά τις συνθήκες πραγματικά στοχευμένης αγροτικής πολιτικής με πρόσθετη μοριοδότηση στα επενδυτικά προγράμματα, ενίσχυση αγροτικού πετρελαίου κίνησης και άμεση καταβολή των ενισχύσεων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δίνοντας νέες προοπτικές για τον αγρότη και την ύπαιθρο. Σε ό,τι αφορά στην άρση της φορολόγησης για  τη γεωργικήκαλλιεργημένη γη, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει το θέμα με την ολοκλήρωση του καταρτισμού του Μητρώου Αγροτών.

Όσον αφορά τη φετινή ανομβρία,το Υπουργείο ΓΑΑΠ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες νερού άρδευσης για τους αγρότες μας. Παράλληλα, όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου εργάζονται εντατικά για την ορθή απεικόνιση των συνεπειών της φετινής ανομβρίας. Μακριά από εκλογικές σκοπιμότητες, οι ζημιές καταγράφονται και εκτιμούνται σε επιστημονική βάση και πολύ σύντομα όλοι όσοι έχουν πληγεί θα γνωρίζουν το μέγεθος της αποζημίωσης που θα λάβουν.

Για την πάταξη τηςαισχροκέρδειας σε φυτοφάρμακα και κτηνιατρικά φάρμακα, στηρίζουμε οικονομικά τις ομάδες παραγωγών μέσω του ΠΑΑ, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους ικανότητα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αισχροκέρδειας.

Τέλος, σημειώνεται ότιστα πλαίσια του διαρκούς διαλόγου και διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΓΑΑΠ με όλους τους εταίρους, όλες οι εισηγήσεις μπορούν να συζητηθούν περαιτέρω και να αξιολογηθούν προς όφελος όλων των γεωργών μας.