11/5/16

Η λιτότητα και τα μνημόνια οδηγούν τους νέους στην ανεργία

Η λιτότητα και τα μνημόνια οδηγούν τους νέους στην ανεργία


"Σήμερα επαναλαμβάνονται τα ευχολόγια της Επιτροπής και των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση των νέων μέσω των ίδιων αποτυχημένων πολιτικών σκληρής λιτότητας και μνημονίων.  Η Κύπρος, παρά τους πανηγυρισμούς για success story των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, αποτελεί ακόμα ένα τραγικό παράδειγμα αυτής της αποτυχίας. Η κυβέρνηση της Δεξιάς (ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη) και η Τρόικα με τις μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε ποσοστό 28,2% νεανικής ανεργίας. Ο αριθμός, δε,  των εργαζομένων μειώθηκε 30 χιλιάδες τα τελευταία 3 χρόνια ενώ, χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή δεν επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους . Η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην μακροχρόνια ανεργία στην ΕΕ, ακόμα και μετά την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο. Η χώρα οδηγήθηκε στην 5η θέση στην ΕΕ σε ποσοστά μερικής απασχόλησης, με μισθούς των 500€ και με το 94,3% των απασχολούμενων να δηλώνει πως δεν ήταν επιλογή του αυτό το συμβόλαιο". Αυτά δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κύριος Συλικιώτης τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΕΕΑ/ΒΠΑ στη συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση των νέων, καταλήγοντας πως "οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απέτυχαν. Χρειαζόμαστε άμεσα δημόσιες επενδύσεις για κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία νέων ασφαλών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας."

Την τοποθέτηση του ακολούθησε ερώτηση από ευρωβουλευτή, αν η Κύπρος προσπάθησε να εφαρμόσει την Εγγύηση για τη Νεολαία. Ο κύριος Συλικιώτης απάντησε πως " χωρίς στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με προγράμματα, χωρίς δημόσιες επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν και θέσεις εργασίας". Συμπλήρωσε δε πως ενώ "στην Κύπρο επιβλήθηκε ένα απαράδεκτο κούρεμα των καταθέσεων που οδήγησε σε μια διάλυση της οικονομίας της Κύπρου" ούτε και από το "περιβόητο σχέδιο Γιούνκερ δεν εφαρμόστηκε κανένα πρόγραμμα στην Κύπρο και την Ελλάδα γιατί η προϋπόθεση (που είναι λανθασμένη) είναι να υπάρχουν και ιδιωτικές επενδύσεις".

Γραφείο ευρωβουλευτή
11/05/2016

follow on twitter @sylikiotis