26/5/16

Η αξιοποίηση των πηγών ενέργειας να συμβάλει στην επικράτηση ειρήνης

Η αξιοποίηση των πηγών ενέργειας να συμβάλει στην επικράτηση ειρήνης



          "Η ανθρωπιστική κρίση και οι κακουχίες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι αυξάνονται δραματικά ενώ η ανάγκη για επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, για τερματισμό της κατοχής και επικράτηση της ειρήνης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ένα από τα βασικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός είναι η βίαιη στέρηση του αγαθού της ενέργειας.  Εξαιτίας του πολέμου, της κατοχής και της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να αξιοποιήσουν τους φυσικούς τους πόρους, ο Παλαιστινιακός λαός στερείται τα αυτονόητα, την ενέργεια ως βασικό ανθρώπινο αγαθό. Ιδιαίτερα στην Γάζα υπάρχει ηλεκτρισμός μόνο 2 με 6 ώρες την ημέρα. Οι συνθήκες επιβίωσης είναι απάνθρωπες και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο." Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο " Προμήθειες για την ζωή στην Παλαιστίνη: υγεία, νερό και ενέργεια".

          Στην τοποθέτηση που έκανε ο κ. Συλικιώτης, ως συντονιστής της θεματικής για την Ενέργεια, υπογράμμισε πως δυστυχώς η ΕΕ αλλά και η διεθνής κοινότητα μένουν απαθής τηρώντας σιγή ιχθύος. Ως αποτέλεσμα, είπε, το Ισραήλ εντείνει ολοένα και περισσότερο τα τετελεσμένα της κατοχής ενώ συνεχίζει να καταπατά κατάφορα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του παλαιστινιακού λαού.  Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ενέργεια, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ένας βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και η στήριξη μιας αναπτυξιακής κοινωνικής πολιτικής που να διασφαλίζει την Ενέργεια ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι να έχουμε ισότιμη και φθηνή πρόσβαση. Επισήμανε δε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία βρίσκεται και η ΑΟΖ της Παλαιστίνης είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για την ευημερία των λαών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αξιοποίηση των πηγών ενέργειας πρέπει να συμβάλλει στην επικράτηση της ειρήνης.

       Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους να ενισχυθεί η αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό και να στηριχθεί έμπρακτα ο αγώνας που δίνει για επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

           Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο Παλαιστίνιος Υπουργός Ενέργειας, Δρ. Ομάρ Κετάνεχ, ο Υπουργός της Αρχής Υδάτων της Παλαιστίνης, Δρ. Μάζεν και ο γιατρός Δρ. Μαντς Γκίλμπερτ.


26/05/2016
Γραφείο ευρωβουλευτή
follow on twitter @sylikiotis