9/5/16

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την αγροτική πολιτική

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού
για την αγροτική πολιτική



Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, η αγροτική οικονομία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Όλοι θυμόμαστε τη σωρεία δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι των αγροτών η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού πριν και μετά τις εκλογές. Δυστυχώς όμως, κάθε άλλο παρά δόθηκε στον αγρότη ουσιαστική στήριξη.
Κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστροφικής φετεινής ανομβρίας. Σε παρόμοιες συνθήκες, το 2009, η Κυβέρνηση Χριστόφια στήριξε όλους τους αγροτικούς κλάδους με 67,5 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα που το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο, χρειάζεται να επισπευθούν οι διαδικασίες του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και να ενισχυθούν με επιπρόσθετη κυβερνητική στήριξη.
Ως ΑΚΕΛ βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους αγρότες. Ακούμε τα προβλήματα τους και διαμορφώνουμε προτάσεις για αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.  Προτείνουμε μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

► Εκπόνηση επιστημονικής και ολοκληρωμένης μελέτης, για ανάλυση των λόγων και παραγόντων που οδήγησαν την Αγροτική Οικονομία στη σημερινή της κατάσταση.

► Επικέντρωση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Αγροτικής Οικονομίας στην περιφερειακή ανάπτυξη.

► Αξιοποίηση της έρευνας, της Εκπαίδευσης και της Καινοτομίας ως εργαλεία στήριξης της Αγροτικής  Οικονομίας.

► Άρση της φορολόγησης για όλη τη γεωργική καλλιεργημένη γη.

► Αποτροπή του ξεπουλήματος των συνδεδεμένων με τη γεωργία - κτηνοτροφία εμπορικών καταστημάτων και υποδομών του Συνεργατισμού.

► Μελέτη για Χρηματοδότηση και προμήθεια γεωργικών εφοδίων μετά την απώλεια του ρόλου που επιτελούσε ο Συνεργατισμός.

► Πολιτική για πάταξη της αισχροκέρδειας σε φυτοφάρμακα και κτηνιατρικά φάρμακα.

Σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης συνεταιριστικών οργανώσεων στην υπηρεσία του αγρότη, οι οποίες θα είναι εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του.
Αυτή τη στιγμή οι κύπριοι αγρότες νιώθουν να βρίσκονται στο έλεος των πολιτικών λιτότητας, της φτώχειας, της σύγχρονης τοκογλυφίας και του ξεκληρίσματος. Χρειάζονται ολοκληρωμένη και ουσιαστική στήριξη και όχι μεγάλα ψεύτικα λόγια και κάλπικες δεσμεύσεις.