6/5/16

Συνάντησητου Προέδρου της Βουλής με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο τηςΚρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Συνάντησητου Προέδρου της Βουλής με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο
τηςΚρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας  

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexander Leonidovich Romanovich, ο οποίος  βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της ΕΔΕΚ με την οποία συνυπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας.
 Μετάτο τέλος της συνάντησης, ο κ. Ομήρου και ο κ. Romanovich προέβηκαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε: «Είχα την ευκαιρία να έχω μια ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων με τον κ.  Alexander Romanovich πάνω στηδιεθνή πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας. Βέβαια, είχα την ευκαιρία να παραθέσω και τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Θέλω ακόμα μια φορά να εκφράσω την εκτίμηση και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον λαό της Ρωσίας, για τη διαχρονική συμπαράσταση στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Υπενθύμισα στη συνάντηση που είχαμε, τη διαχρονική στήριξη προς την Κύπρο και από τη Σοβιετική Ένωση, γιατί αποτελεί τμήμα της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Η Ρωσία και προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος της κυπριακής υπόθεσης».
 Ο κ.Ομήρου πρόσθεσε επίσης ότι: «Δεν παρέλειψα να αναφέρω στον κ. Romanovich την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο αμυντικός τομέας, γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία και προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση ήταν από τις χώρες που στήριξαν την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, όταν άλλες χώρεςόπως η ΗΠΑ, δυστυχώς, είχαν και εξακολουθούν να έχουν εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά αναιτιολόγητο τρόπο Έχουμε ανάγκη οπλικά συστήματα για τη στοιχειώδη άμυνα της χώρας μας επειδή είμαστε θύματα εισβολής και κατοχής. Είναι γνωστό ότι ακόμα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, πλην της Ελλάδας και της Γαλλίας, εξακολουθούν να έχουν εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Σοβιετική Ένωση από τη δεκαετία του 1960 τίμησαν και σε αυτόν τον τομέα την Κυπριακή Δημοκρατία και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτή τη διαχρονική στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε, τέλος, τα εξής: «Θέλωνα εξάρω τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ρωσική Ομοσπονδία στα γεγονότα της περιοχής μας σε μια περίοδο συγκρούσεων κα αποσταθεροποίησης. Η παρουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία υπήρξε εξόχως υποβοηθητική εναντίον των απειλών διάλυσης του Συριακού κράτους. Βεβαίως, εξέφρασα και την πλήρη στήριξή μας στην αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη, όπως είναι γνωστό, ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους».
Με τη σειρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη φιλοξενία και είπε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Ομήρου  σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών. Πρέπει να πω ότι έχουμε πολλές κοινές απόψεις όσον αφορά τον διεθνή χώρο όπου εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αδικίες. Μιλάμε για τις γειτονικές χώρες, όπως είναι η κατάσταση στη Συρία, η οποία πρέπει να τερματιστεί βάσει των διατάξεων του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω πολιτικού διαλόγου  στον οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέρη καθώς και οι αντιπρόσωποι του Κουρδιστάν».
Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ο κ. Romanovich: «Με ανταλλαγή απόψεων μπορούμε να λύσουμε και την κρίση στην Κύπρο. Επισκέπτομαι για πρώτη φορά την Κύπρο και ποτέ δεν φανταζόμουν το βάθος του προβλήματος. Είδα σε πολύ κοντινή απόσταση στα κατεχόμενα στρατιώτες μιας άλλης χώρας και εννοώ της Τουρκίας. Μετά τη συνάντησή μας είμαι ακόμα πιο πολύ πεπεισμένος ότι η σύγκρουση σε αυτή τη γη πρέπει να τερματιστεί προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικοτήτων και θρησκειών».
Τέλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε: «Θεωρώ ότι πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών με αντιπροσώπους και άλλων φορέων όπως γυναικείων οργανώσεων, πολιτιστικών οργανώσεων κ.ά. Επίσης, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε περισσότεροι Ρώσοι να έρχονται στην Κύπρο για τουρισμό και να χαίρονται τη χώρα σας».
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Βουλής για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και κατά πόσον συζητήθηκαν με τον κ. Romanovich είπε: «Συζητήσαμε το θέμα και συμφωνήσαμε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία με την παραίτηση Νταβούτογλουπροοιωνίζονται ακόμα πιο επικίνδυνες  σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησηςαπό τον κ. Ερντογάν, ο οποίος καθίσταται πλέον απόλυτος κυρίαρχος, παντοδύναμος. Αλλά είναι ακόμα πιο επικίνδυνο σε ό,τι  αφορά τις εξωτερικές σχέσεις και όταν μιλώ για εξωτερικές σχέσεις αναφέρομαι μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό. Αναμένω πιο επιθετικές συμπεριφορές από την Τουρκία στην ήδη διαταραγμένη περιοχή αλλά και σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό».
-----------------------