11/5/16

Γραπτή δήλωση της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου

Γραπτή δήλωση της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
αναφορικά με τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ για την ανεργία

 
Αναφορικά με σημερινή τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού εν σχέση με τα στοιχεία για την ανεργία και τις σχετικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για τους μακροχρόνια ανέργους, αναφέρω τα ακόλουθα:
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όλων των υπηρεσιών που παρακολουθούν την πορεία της ανεργίας ( Eurostat ,Στατιστική Υπηρεσία, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), η ανεργία στην Κύπρο καταγράφει μια σημαντική πορεία αποκλιμάκωσής της κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat,  παρατηρείται μεγάλη μείωση της ανεργίας σε σχέση με 12 μήνες πριν, αφού μειώθηκε στο 12,1% από 16,2% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat γιατο μήνα Μάρτιο 2016 και στο 12,8% από 16% σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 4ο τρίμηνο του 2015.
 
Παρόμοια πορεία παρουσιάζει και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για πέραν των έξι μηνών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε τον μήνα Απρίλιο 2016 σε 18.856 πρόσωπα, σε σχέση με 20.115 τον ίδιο μήνα πέρυσι.
 
Η παρουσίαση στοιχείων από το ΑΚΕΛ, που αφορούν την περυσινή χρονιά και όχι το τρέχον έτος, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της προόδου που έχει επιτευχθεί στα θέματα της οικονομία και της αγοράς εργασίας. Δεν πρέπει, όμως, να παραγνωρίζεται ότι τα επίπεδα ανεργίας του 15% και 16% είναι η παρακαταθήκη που άφησε η 5ετής προηγούμενη διακυβέρνηση στον τόπο, κατά την οποία η ανεργία από το 3,5% εκτινάχθηκε στο 15% με όλα τα συνεπακόλουθα.
 
Η παρούσα Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος της ανεργίας, έθεσε από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου σε ύψιστη προτεραιότητα, τόσο την στήριξη των πολιτών και οικογενειών, οι οποίες βρέθηκαν χωρίς εισοδήματα, όσο και την αντιμετώπιση της ήδη διογκωμένης ανεργίας.
 
Καθόσον αφορά στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, είναι πολύ καλά γνωστή η πολιτική της Κυβέρνησης, όπου με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Ιούλιο 2014, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παροχής κρατικής στήριξης σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν κάποια περιουσία, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενους.
 
Είναι άλλωστε μέσα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής που στηρίζονται σήμερα 11.500 οικογένειες, οι οποίες δεν λάμβαναν καμία στήριξη πριν το 2014, στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι και εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, όταν στις νομοθεσίες που εφαρμόζονταν πριν το 2014 κρατική στήριξη παρεχόταν μόνο σε όσους δεν είχαν κανένα απολύτως εισόδημα ή σε αυτούς που δεν είχαν ούτε ένα ευρώ αξίας ακίνητη περιουσία πέραν της οικίας τους, ενώ σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παρέχεται σε όσους πέραν της οικίας τους έχουν ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις €100.000 ή ακόμα και τις €200.000 σε περίπτωση που είναι υποθηκευμένη ή με επικαρπία.
 
Εν σχέση με αναφορές για «ψίχουλα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», να αναφέρω ότι το ΕΕΕ για ένα ζεύγος με δύο παιδιά 14 ων  ετών και άνω που διαμένουν σε οικία για την οποία καταβάλλουν δόσεις ή ενοίκιο, ανέρχεται σε €1.480 μηνιαίως, και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Εάν κάποιοι θεωρούν ότι τα ποσά αυτά είναι «ψίχουλα», καλό θα είναι να παραθέσουν τι ήταν αυτό που παρεχόταν σε αυτές τις 11.500 οικογένειες μακροχρόνια ανέργων και εργαζόμενων με χαμηλά εισοδήματα, όταν οι ίδιοι κυβερνούσαν τον τόπο και η ανεργία ήταν 15%.
 
Αναφορικά με εισηγήσεις που υποβάλλονται για αύξηση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος, είναι μια εισήγηση, η οποία πράγματι θα χρειαζόταν αν δεν είχε εφαρμοστεί ο θεσμός του ΕΕΕ. Πλέον, οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης πέραν της περιόδου καταβολής ανεργιακού επιδόματος, ή και κατά τη διάρκειά της, στηρίζονται από το ΕΕΕ.
 
Πέρα όμως από την παροχή επιδομάτων, για εμάς ως Κυβέρνηση, η στήριξη των μακροχρόνια ανέργων είναι εκείνη που έχει ως βασικό στόχο την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε προκηρύξει και υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό €99 εκ., από τα οποία επωφελήθηκαν πέραν των 20.000 ανέργων.
 
Σημαντικός αριθμός από τα προγράμματα που υλοποιήσαμε είχαν ως ομάδα στόχου τους μακροχρόνιος άνεργους, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα για επιδότηση της εργοδότησης μακροχρόνια ανέργων, βάσει των οποίων επιδοτείτο 60% του μισθολογικού κόστους για εργοδότηση μακροχρόνια ανέργων. Στη βάση της πολιτικής που εφαρμόζουμε για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας, τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται ακόμη ένα σχέδιο για εργοδότηση μακροχρόνια ανέργων, το οποίο θα υλοποιήσει η ΑνΑΔ.
 
Θέλω να επαναλάβω ότι, για την Κυβέρνηση, η προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, αποτελούν τις πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζουμε από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε.
______________