10/5/16

Τα κοιτάσματα της Κύπρου απάντηση στην ενεργειακή ανεπάρκεια της ΕΕ

Τα κοιτάσματα της Κύπρου απάντηση στην ενεργειακή ανεπάρκεια της ΕΕ


         "Συζητάμε συνεχώς το θέμα του Βορείου Αγωγού 2 και ακούμε να εκφράζονται κατ΄ επανάληψη οι ίδιες ανησυχίες. Στην πραγματικότητα όμως ο Βόρειος Αγωγός, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα, αλλά έρχεται ως απάντηση στην αδυναμία της ίδιας της Ένωσης να επιτύχει την ενεργειακή επάρκεια και τροφοδοσία ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της ασφάλεια.  Το πρόβλημα είναι πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο της για διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για άρση της ενεργειακής απομόνωσης στην οποία είναι καταδικασμένα πολλά κράτη και περιοχές της ΕΕ, κυρίως στον Νότο και όχι στον Βορρά. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία ενώ η ενεργειακή φτώχεια  ταλανίζει ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών." Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν ο αντίκτυπος του έργου του Βορείου Αγωγού 2 στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης.

        Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης  τόνισε πως  αυτό που χρειάζεται είναι να αξιοποιηθούν άμεσα οι εγχώριες ενεργειακές πηγές της ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να πάψει να παραγνωρίζεται ο ρόλος των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος μέλος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.  Υπογράμμισε δε πως απαιτείται η ΕΕ να στηρίξει άμεσα ενεργειακές επενδύσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και να προωθήσει την δημιουργία ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου με αγωγούς αλλά και με την ανάπτυξη παραγωγής LNG.  

         Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως εξίσου σημαντικό είναι να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  διασφαλίζοντας ταυτόχρονα προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.

10.05.2016
Γραφείο Eυρωβουλευτή
Follow on twitter@sylikiotis