12/5/16

Aνάπτυξη και νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στην Επαρχία Αμμοχώστου μέσα από την υλοποίηση έργων και νέων προγραμμάτων

Υπουργός Γεωργίας: «Όταν οι δεσμεύσεις υλοποιούνται και οι στόχοι αρχίζουν να γίνονται έργα»
Τις μεγάλες προοπτικές που έχει η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και τον ρόλο που μπορεί να αποτελέσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια λόγω της αγροτικής και τουριστικής της δραστηριότητας υπέδειξε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 12 Μαΐου στο Δημαρχείο Παραλίμνιου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τα υπό υλοποίηση έργα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Επιδίωξη του Υπουργείου του, δήλωσε ο κ. Κουγιάλης, είναι όπως «με την εφαρμογή των νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που εγκρίθηκαν για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου να:
  • αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων
  • δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής
  • δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία.
Παρουσιάζοντας τα υπό υλοποίηση έργα υπέδειξε τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το Καλοκαίρι του 2015 όπου και εξαγγέλθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού €500εκ., εκ των οποίων €210 εκ., ποσοστό δηλαδή 42%, ανάλαβε να τα υλοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Από αυτά, ποσό €58εκ., περίπου το ένα τρίτο, αφορά έργα που το Υπουργείο Γεωργίας θα υλοποιήσει στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.
Η σημερινή παρουσίαση αφορούσε κυρίως:
  • την έναρξη υλοποίησης του Υδατικού Έργου του Κοκκινόκρεμμου, με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού και της ασφάλειας υδροδότησης
  • την πλήρη ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την προκήρυξη νέων προσκλήσεων και
  • την έναρξη του έργου για τη διαχείριση των στερεών δημοτικών αποβλήτων σε παραλιακούς δήμους
Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Γεωργίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια για αποτελεσματική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων, είναι προϋπόθεση, για επίτευξη του τετράπτυχου στόχου που έχουμε θέσει ως Υπουργείο. Δηλαδή:
  • Επενδύουμε στη γεωργία και στο περιβάλλον
  • Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
  • Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας
  • Αντιμετωπίζουμε διαχρονικές προκλήσεις
Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αποτελεί το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και αναβάθμιση της Υπαίθρου μας, ο Υπουργός δήλωσε πως πρόκειται: «για ένα στοχοθετημένο πρόγραμμα που εξυπηρετεί τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας, για ανάπτυξη της υπαίθρου».
Μέσω του Προγράμματος θα διατεθούν €243εκ. ενώ αναμένεται ότι μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος θα:
  • δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας (350 για νέους γεωργούς)
  • ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις και
  • στηριχθούν 1.800 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Υπουργός Γεωργίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο πολύ σημαντικά μέτρα του προγράμματος που προκηρύχθηκαν στις 9 Μαΐου και τα οποία αφορούν:
  • Το Καθεστώς 4.1 που αφορά σε «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» με συνολικό προϋπολογισμό για την Α’ προκήρυξη €20εκ., το οποίο ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε ως τη ναυαρχίδα των Μέτρων του ΠΑΑ, αφού οι συνολικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα θα αγγίξουν τα €50εκ. (μαζί με την ιδιωτική συνεισφορά). Εξ αυτών δήλωσε ποσό €7εκ. θα διατεθεί στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για στήριξη και ανάπτυξη του κλάδου.
  • Το Μέτρο 6.1 για «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» με συνολικό προϋπολογισμό για την Α’ προκήρυξη €3,5εκ., που έρχεται να καλύψει την ανάγκη στήριξης των νέων μας που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.
Ως έργο-ορόσημο χαρακτήρισε το Υδατικό Έργο του Κοκκινόκρεμμου ο κ. Κουγιάλης. Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους €17εκ δήλωσε, που η υλοποίηση του επιλύει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της Επαρχίας Αμμοχώστου,
  • διασφαλίζοντας απρόσκοπτη παροχή νερού και παράλληλα υδατική ασφάλεια 24 ωρών μέχρι το Καλοκαίρι του 2017 και 48 ωρών μέχρι το 2019
  • δημιουργώντας υποδομές για τον τουρισμό σε μια περιοχή που καλείται ετησίως να εξυπηρετήσει χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται σε ετήσια βάση.
Πέραν από την υδροδότηση των περιοχών Αγία Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας, λόγο της διασύνδεσης του αγωγού με τον υφιστάμενο αγωγό Χοιροκοιτίας-Αμμοχώστου, ωφελούνται και οι υπόλοιπες κοινότητες Κοκκινοχωρίων, δηλαδή Ορμήδεια, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.
Παρουσιάζοντας το «Πρόγραμμα Μείωσης Στερεών Δημοτικών Αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο» ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά την «απαρχή για την υιοθέτηση μιας νέας εποχής στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των στερεών δημοτικών αποβλήτων».
Μέσω μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο, προκύπτουν σημαντικά οφέλη όπως:
  • η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος,
  • η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
  • η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και
  • η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, αναφέρθηκε επίσης στην,
  • υπογραφή των συμβάσεων για το πρόγραμμα LEADER, που αφορά στην τοπική ανάπτυξη, με δημόσια έργα υποδομής στην ύπαιθρο με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €12εκ. από τα οποία €3,2εκ έχουν διατεθεί στην Αναπτυξιακή Επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας,
  • υλοποίηση 11 έργων του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών που αφορούν την κατασκευή ή/και βελτίωση αλιευτικών υποδομών για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια όπως είναι, η ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου Ποταμού Λιοπετρίου και τα βελτιωτικά έργα στους τεχνητούς υφάλους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν τα ποσά για τις ζημιές του 2011 και του 2012, συνολικού ύψους €1,4 εκ., που αφορούν κατά κύριο λόγο ζημιές από χαλάζι και παγετό σε κηπευτικά, θερμοκήπια, σανούς, μπανάνες και πατάτες.
--------
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
12/5/2016