15/4/16

Συνάντηση Ν. Συλικιώτη με Αντιπρόεδρο Κατάινεν για επενδύσεις στην Κύπρο

Συνάντηση  Ν. Συλικιώτη με Αντιπρόεδρο Κατάινεν για επενδύσεις στην Κύπρο


      Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Γ. Κατάινεν, στο Στρασβούργο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του κου Κατάινεν για συζήτηση της συμμετοχής της Κύπρου στο επενδυτικό πακέτο Γιούγκερ.

        Στην συνάντηση ο κος Συλικιώτης έκφρασε έντονους προβληματισμούς καθώς, όπως υπογράμμισε, αντί να δοθούν νέα χρήματα σε δημόσιες επενδύσεις, το σχέδιο βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιεί χρήματα από υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ με στόχο να μειώσει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές. Έτσι, όπως εξήγησε, αντί οι επενδύσεις να γίνονται σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, των οποίων οι οικονομίες  έχουν διαλυθεί από τις μνημονιακές πολιτικές, γίνονται κυρίως στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες καθώς εκεί θέλουν να επενδύσουν οι ιδιώτες.   

          Στην ερώτηση του κου Συλικιώτη γιατί το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Κύπρος δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στα 42 προγράμματα υποδομών και καινοτομίας αλλά ούτε και στα 84 προγράμματα στήριξης των ΜμΕ, ο κος Κατάινεν διευκρίνισε πως δεν κατατέθηκε καμία πρόταση από την Κύπρο ώστε να μπορέσει να συμπεριληφθεί στον επενδυτικό σχεδιασμό! Επισήμανε μάλιστα πως, καθώς έχει διαπιστωθεί έλλειψη ενημέρωσης στην Κύπρο, η Κομισιόν άρχισε εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες προκειμένου να επωφεληθούν οι ΜμΕ της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

          Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κου Συλικιώτη πως πρέπει να προωθηθούν άμεσα μέτρα για διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στην χρηματοδότηση, ο κος Κατάινεν ενημέρωσε πως η Κομισιόν ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας, η οποία να εδράζεται στην Κύπρο. Όπως εξήγησε, μέσω αυτής της πλατφόρμας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα στηρίζει τις ΜμΕ με χαμηλότοκα δάνεια αλλά θα μπορέσει να προωθήσει στην Κύπρο και άλλα επενδυτικά προγράμματα.

          Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει οικονομικά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων τις ενεργειακές επενδύσεις που απαιτείται να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που δημιουργούνται με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων Φ.Α.

14.04.2016
Γραφείο Eυρωβουλευτή
Follow on twitter@sylikiotis