26/4/16

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τονΓενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τονΓενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςκ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.
 
Μετά τη συνάντηση, ο κ.Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι  «είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας μας ενημέρωσε για το περιεχόμενο των δύο τελευταίων συναντήσεων που είχε με τον κ. Ακκιντζί.
 
Μεταφέραμε και από τη δικήμας πλευρά κάποιες απόψεις, κάποιους προβληματισμού και κάποιες ανησυχίες που έχουμε.
 
Σε ό,τι αφορά τοπεριεχόμενο των διαπραγματεύσεων, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα στις τελευταίες συναντήσεις. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να καλύψουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη.
 
Η άποψη μας, όπως τηνέχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη, είναι πως αν καταφέρουμε να βρούμε συμφωνία στο περιουσιακό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει κατάληξη στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής. Και αν γίνει αυτό κατορθωτό, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα μείζονα ζητήματα της ασφάλειας, του εδαφικού, θέματα, τα οποία θα είναι πάρα πολύ καθοριστικά σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησηςεμείς θέσαμε και την άποψή μας ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι η συλλογική συνεννόηση είναι πολύ καλύτερη παρά αυτές οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς και βέβαια τονίσαμε ότι οι κανονισμοί λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπως έχουν διαμορφωθεί την τελευταία φορά που συζητήσαμε το θέμα, θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστοί απ’ όλους για να επιτευχθεί η επανασύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςυποσχέθηκε ότι μετά από τις βουλευτικές εκλογές θα επανεξετάσει το θέμα. Όμως, θεωρεί ότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να προχωρήσει σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου».