28/4/16

Χρειαζόμαστε ενεργειακή πολιτική να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας

Χρειαζόμαστε ενεργειακή πολιτική να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας



       "Η Κομισιόν προωθεί την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης ώστε να επιτευχθούν άμεσα οι στόχοι που έχουν τεθεί για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ευθυγράμμιση των πολιτικών των κρατών μελών και ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Δυστυχώς οι πολιτικές που προωθούνται δεν απαντούν στα ενεργειακά προβλήματα και αδιέξοδα που ταλανίζουν τους λαούς της Ευρώπης.  Για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση ώστε η ενεργειακή πολιτική να πάψει να υπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς και των κυρίαρχων κύκλων της Ένωσης και να στηριχτεί στις ανάγκες της κοινωνίας και των λαών." Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο  "Μια διαφορετική Ενέργεια για μια άλλη Ευρώπη".

        Στην εναρκτήρια τοποθέτηση που έκανε ο κ. Συλικιώτης, ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και συντονιστής της ομάδας στα θέματα ενέργειας, υπογράμμισε πως η ενεργειακή πολιτική πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Συμπλήρωσε δε πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης, η ανάπτυξη δημόσιων ενεργειακών υποδομών και η προώθηση διεθνών συνεργασιών στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της αλληλεγγύης. Εξίσου σημαντικό, είπε, είναι να διασφαλιστεί η ύπαρξη υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων καθώς και ο σεβασμό όλων των κανόνων για προστασία του περιβάλλοντος. Μονάχα έτσι, επισήμανε, θα επιτύχουμε την ενεργειακή επάρκεια και τροφοδοσία ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια για όλους.

        Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προωθηθούν άμεσα ολοκληρωμένες προτάσεις για διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού. Όπως εξήγησε, στην επίτευξη του στόχου για διασφάλιση της ισότιμης πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι εγχώριες πηγές ενέργειας της ΕΕ.

           Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ερευνητές και επιστήμονες από διάφορες χώρες, οι οποίοι ανέπτυξαν προτάσεις για υλοποίηση ενός καινούργιο φιλόδοξου και ρεαλιστικού, ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού που να θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων και τα συμφέροντα της κοινωνίας.  Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Γιώργος Σιαμμάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστών Ενέργειας και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των προοπτικών που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα Φ.Α. στην Ανατ. Μεσόγειο.

14.04.2016
Γραφείο Eυρωβουλευτή
Follow on twitter@sylikiotis