29/3/16

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας,

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα εγκαίνια της δεύτερης παιδικής στέγης της Οργάνωσης Hope for Children


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για τη λειτουργία της δεύτερης ιδιωτικής παιδικής στέγης για ασυνόδευτους ανήλικους «Το Σπίτι της Ελπίδας» από την Οργάνωση Hope for Children , UNHCR Policy Centre .

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω την Hope for Children για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και στην υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής των νέων στην κοινωνία, περιλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και χρήζουν την άμεση προστασία και φροντίδα μας.   Η μετανάστευση από μόνη της αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για τα άτομα που τη βιώνουν, πόσο μάλλον για αυτά τα παιδιά που υποχρεούνται για διάφορους λόγους, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αλλά και την οικογένεια τους στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, σε ένα χώρο όπου μπορούν να νιώσουν ασφάλεια και να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα τους.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση τον περί Προσφύγων Νόμο, αναλαμβάνουν τη φροντίδα και προστασία των παιδιών αυτών και ενεργούν ως κηδεμόνας τους διασφαλίζοντας την πρόσβαση τους στα δικαιώματα τους με βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, από τη στιγμή που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2013, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των ασυνόδευτων ανήλικων που εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διαπίστωσαν την ανάγκη για λειτουργία Ιδιωτικής Παιδικής Στέγης για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προκήρυξαν ανοικτό διαγωνισμό για τη λειτουργία Ιδιωτικής Παιδικής Στέγης, τον οποίο    κέρδισε η Οργάνωση Hope for Children . 

Από τον Ιούλιο του 2014 το «Σπίτι της Ελπίδας» φιλοξενεί 24 ασυνόδευτους ανήλικους.   Η παιδική στέγη λειτουργεί υπό την επίβλεψη και με τη στενή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.   Σ ε συνεργασία με τη Διευθύντρια και το προσωπικό παρέχεται συνδρομή και στήριξη στα παιδιά, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στα δικαιώματα τους, όπως την παιδεία, υγεία, δραστηριότητες κτλ.  

Η συνεχιζόμενη αύξηση των αριθμών των ασυνόδευτων ανήλικων έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανάγκες όσον αφορά στη στέγαση, τη φροντίδα και την προστασία τους, γι’ αυτό και η Hope for Children , σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έχει προχωρήσει στη δημιουργία δεύτερης ιδιωτικής παιδικής στέγης για τη φιλοξενία ακόμη 18 ασυνόδευτων ανήλικων, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η δημιουργία αυτών των στεγών έχει αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια όλων μας να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον σε αυτά τα παιδιά με άμεση πρόσβαση στα δικαιώματα τους. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ και πάλι την Hope for Children για την προσφορά της στα   ασυνόδευτα παιδιά και για τη σημαντική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα σας στηρίζει πάντα σε αυτό το σημαντικό έργο σας και θα ήθελα να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στη συνέχιση του και να επαναλάβω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη διαχρονική προσφορά σας.
____________
Σημ.:   Την ομιλία ανέγνωσε, εκ μέρους της κας Υπουργού, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Τούλα Κούλουμου.