3/3/16

Χαιρετισμός του Υπουρ γού Παιδείας κ. Κ . Καδή στη συζήτηση για τις δράσεις για πρόληψη του καπνίσματος στους νέους

Χαιρετισμός του Υπουρ γού Παιδείας κ. Κ . Καδή στη συζήτηση
για τις δράσεις για πρόληψη του καπνίσματος στους νέους


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας στήριξης της αντικαπνιστικής αγωγής στα σχολεία μας. Τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκστρατείας ανέλαβαν το Κυπριακό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τη συνδρομή συνεργαζόμενων φορέων. Υποστηρικτής της όλης προσπάθειας είναι η ασφαλιστική εταιρεία Eurolife, που επιχορηγεί τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας για την πρόληψη και περιορισμό του καπνίσματος.
         
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με επίγνωση ευθύνης έχει καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες στον τομέα της αντικαπνιστικής πολιτικής και της αγωγής υγείας γενικότερα. Πάγια θέση του Υπουργείου μας είναι η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους σχολικούς χώρους, ανοικτούς και κλειστούς, αφού γνωρίζουμε ότι αυτή η πολιτική αποτελεί ένα βασικό μέτρο πρόληψης κατά του καπνίσματος στον χώρο του σχολείου. Επίσης, μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα διαφόρων γνωστικών αντικείμενων, αλλά και με την αξιοποίηση στοχευμένων και βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκουμε τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών μας. Επιδίωξή μας είναι το σχολείο να γίνει χώρος ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε σχέση με σημαντικά θέματα υγείας και ασφάλειας.  

Σημειώνω παράλληλα ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 2013-2020, και μετά από σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, έχει αποφασιστεί η προώθηση   Μηχανισμού Λογοδότησης για σκοπούς πιστής εφαρμογής της απόφασης για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους σχολικούς χώρους. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί σχετικό Προσχέδιο από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.   

Το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει μια από τις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη ως προς τη συχνότητα του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων, μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Ο ρόλος κάθε φορέα ως προς την ενδυνάμωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας καθίσταται πολύ ουσιαστικός, αφού ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα, κυρίως στην εφηβική ηλικία, είναι κατεξοχήν κοινωνικό φαινόμενο. Συνεπώς, η κοινωνική αλλαγή μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επικροτούμε την κοινή και οργανωμένη αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εξειδικευμένους επιστήμονες που με την εμπλοκή τους εργάζονται υπεύθυνα για την υγεία των παιδιών μας. Ευχαριστίες απευθύνουμε και στην ασφαλιστική εταιρεία Eurolife για την έμπρακτη υποστήριξη που προσφέρει στην υλοποίηση αυτής της εκστρατείας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.