29/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην Παγκύπρια Ημερίδα για τις Δράσεις Προώθησης του Αειφόρου Σχολείου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
στην Παγκύπρια Ημερίδα για τις Δράσεις Προώθησης του Αειφόρου Σχολείου


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και απευθύνω χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της Παγκύπριας Ημερίδας για το Αειφόρο Σχολείο. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία τείνει να γίνει θεσμός, διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με τη συνεργασία δύο Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, της ΑΚΤΗΣ και του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών.

Μέσα από την εφαρμογή του αειφόρου σχολείου στην Κύπρο αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι το σχολείο αυτό αποτελεί βασικό ζητούμενο για την εκπαίδευση του 21 ου αιώνα και το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Η Κύπρος, αν και μικρή σε μέγεθος, αποτέλεσε παράδειγμα καλής πρακτικής και παράλληλα τέθηκε στην κορωνίδα των χωρών, οι οποίες έχουν θέσει το Αειφόρο Σχολείο στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής τους πολιτικής μέσω ολοκληρωμένων σχεδιασμών και μακροχρόνιων πολιτικών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω των διακρίσεων της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο στα θέματα της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, η Κύπρος κλήθηκε να ηγηθεί της Μεσογειακής Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας για την υιοθέτηση της Μεσογειακής Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μεταφέροντας παράλληλα σε άλλα κράτη το υλικό και την τεχνογνωσία που έχουμε σε αυτόν τον τομέα. Για τον σκοπό αυτό, τον Δεκέμβριο του 2016 η Κύπρος θα φιλοξενήσει 45 Υπουργούς Παιδείας από τη Μεσογειακή Ζώνη, την Ένωση για τη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητήσουν τρόπους δικτύωσης, συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών πολιτικών για τη θεμελίωση της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η αναφορά αυτή, όπως επίσης και η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με την Αυστρία και την Ιταλία για μεταφορά των σχεδιασμών της Κύπρου στα δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα, αποτελούν μερικές μόνο ενδείξεις της αναγνώρισης που έχει τύχει η Κύπρος ως προς τις πολιτικές, τους σχεδιασμούς και τις μεθόδους υλοποίησης του αειφόρου σχολείου.  
 
Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο μας αυτή την περίοδο είναι και αυτές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτών με περιβαλλοντικές γνώσεις, ευαισθησίες, περιβαλλοντική συνείδηση και ευθύνη. Πολιτών που θα αντιλαμβάνονται τον κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και οικολογικό χαρακτήρα των περιβαλλοντικών ζητημάτων και το ρόλο τους στην εφαρμογή προσεγγίσεων εναρμονισμένων με την αειφόρο ανάπτυξη. Για αυτό, άλλωστε, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δημιουργείται Αυτόνομη Μονάδα, η οποία αναμένεται να συστηματοποιήσει ενιαία, συνολικά και οριζόντια, όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις στα θέματα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων δράσεων, αποτελεί η ολοκλήρωση του Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σημειώνω ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, το ΚΠΕ στο Κάβο-Γκρέκο όπως επίσης και το ΚΠΕ Παναγιάς, ενώ απομένει για την ολοκλήρωση του Δικτύου το ΚΠΕ Κοιλανίου. Ανάλογα συστηματοποιούνται οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς της ευρύτερης κοινωνίας, τις οποίες ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στηρίζουμε και επικροτούμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διοργάνωση της σημερινής ημερίδας με τους μη Κυβερνητικούς Φορείς ΑΚΤΗ και Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, καθώς και η πετυχημένη δράση «Τηγανοκίνηση», για την οποία είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε αρκετά στη συνέχεια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στην οικονομική χορηγία, που δόθηκε για πρώτη φορά τη χρονιά 2013-2014 από το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την προώθηση των δράσεων του αειφόρου σχολείου μέσω του προγράμματος «Τηγανοκίνηση». Η χορηγία δόθηκε αφενός γιατί η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, σε όλα τα επίπεδα, είναι βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής και αφετέρου γιατί η εκπαίδευση αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση αειφόρων κοινωνιών. Η χορηγία για τη χρονιά 2014-2015, ανάλογα και με τους τόνους τηγανελαίου που θα συλλεχθούν, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 42.750 ευρώ και θα αξιοποιηθεί προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δράσεις της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον οργανισμό ΑΚΤΗ, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και το ΡΙΚ για την πολύτιμη βοήθειά τους στην προετοιμασία της σημερινής Ημερίδας, αλλά κυρίως γιατί με τον ρόλο και τη συνεισφορά τους συμβάλλουν ώστε το όραμα του αειφόρου σχολείου να γίνει πραγματικότητα. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ειδικότερα στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία εργάζεται αφοσιωμένα για δέκα και πλέον χρόνια, καθιστώντας την Κύπρο σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ και όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς, και κυρίως τους μαθητές μας, που με τις δράσεις σας μας κάνετε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε σε μια δικαιότερη και πιο αειφόρο κοινωνία.