6/3/16

Ομιλία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής στην ταφή των οστών του ήρωα Κωστάκη Ευαγόρου Κωνσταντίνου

Ομιλία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής στην ταφή των οστών του ήρωα Κωστάκη Ευαγόρου Κωνσταντίνου
06/03/2016


Σαράντα δύο σχεδόν χρόνια μετά την προδοσία σε βάρος της Κύπρου, μαζευτήκαμε εδώ, στον Λουβαρά, προς επιτέλεση οφειλόμενου χρέους. Να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα της αντίστασης Κωστάκη Ευαγόρου Κωνσταντίνου. Σε έναν κορυφαίο ήρωα της αντίστασης που συνέβαλε αποφασιστικά με την ίδια του τη ζωή στη διάσωση του Εθνάρχη Μακαρίου από την προδοτική δράση των πραξικοπηματιών στις 15 Ιουλίου 1974. Να τελέσουμε καθηκόντως και πρεπόντως με καθυστέρηση 42 χρόνων την ταφή του ήρωα της αντίστασης Κωστάκη Κωνσταντίνου στη γενέτειρα του τα Λαγουδερά.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στον Κωστάκη Κωνσταντίνου, τον μάρτυρα της αντίστασης και της δημοκρατίας. Με την εθνική ταπείνωση της κατοχής να είναι παρούσα και με το κάλεσμα της ευθύνης να οριοθετεί την πορεία μας.

Για να θυμηθούμε ταυτόχρονα,
· Την εσχάτη προδοσία και τους θλιβερούς συνωμότες.
· Το φοβερό έγκλημα και το άνοιγμα της κερκόπορτας.

Για να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε σε σένα Κωστάκη Κωνσταντίνου, αγωνιστή, μάρτυρα της αντίστασης, με όση ειλικρίνεια μας επιτρέπουν οι συμβατικότητες και οι σκοπιμότητες, σε εσένα που έφυγες νωρίς, περιφέροντας με καρτερία και περηφάνια τα φανερά και αθέατα τραύματα μιας εποχής που ανακυκλώνεται από τότε τυραννικά, αναζητώντας τη λύτρωση και την κάθαρση αρχαίας τραγωδίας.

Ο Κωστάκης Κωνσταντίνου του Ευαγόρα γεννήθηκε στον Λουβαρά της Επαρχίας Λεμεσού, στις 17 Μαρτίου 1954, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Γονείς του ο Ευαγόρας και η Κυριακού Κωνσταντίνου. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Λουβαρά και στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Αποφοίτησε στις 28 Ιουλίου 1973 και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην Αστυνομία Κύπρου, με αριθμό 3649. Στη σύντομη ζωή του ο Κωστάκης αναδείχθηκε για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, ενώ διακρίθηκε στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή του στην ομάδα του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Λουβαρά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, ο Κωστάκης υπηρετούσε στο Εφεδρικό. Εκτελούσε χρέη σκοπού στο αρχηγείο της Αστυνομίας, όταν έπεσε από πυρά χουντικών, μαχόμενος για τη δημοκρατία και υπερασπιζόμενος τη νόμιμη κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’. Ήταν μόλις 20 χρόνων.

Δυστυχώς, για 40 και πλέον χρόνια, με ευθύνη και της Πολιτείας καθυστέρησε η εκταφή και η ταυτοποίηση των οστών του ήρωα της αντίστασης, με αποτέλεσμα μια βασανιστική-μαρτυρική ψυχική ταλαιπωρία των μελών της οικογένειας.

Τιμώμενε μάρτυρα της αντίστασης,

Τέσσερις και πλέον δεκαετίες από τότε. Να θυμίζουν την υπέροχη θυσία σου για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη του λαού μας του Εθνάρχη Μακαρίου. Και η μνήμη αδυσώπητη για τους ενόχους και τις ενοχές. Η προδοσία επιτυγχάνει τον σκοπό της. Η δεύτερη φάση του διπλού εγκλήματος. Η εισβολή και η κατοχή. Και ακόμα η λαθροβίωση της ανωμαλίας. Η συνέχιση της καταδίωξης των δημοκρατικών πολιτών. Οι συλλήψεις και οι δολοφονίες από τους «υπερπατριώτες-εθνοσωτήρες», ολετήρες της πατρίδας και του λαού.

Σαράντα δύο χρόνια μετά. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τους μάρτυρες της αντίστασης. Με φορτισμένες μνήμες. Με οράματα, τραυματισμένα. Μέσα στους επάλληλους και φαύλους κύκλους της ανατροπής αξιών, του καταναλωτισμού, της διχοτόμησης και του άγους της κατοχής, της σύλησης των ιερών και των οσίων μας, των προσφύγων που πεθαίνουν με το νόστο του γυρισμού, των αγνοουμένων που η τύχη τους, προς δόξαν της διεθνούς υποκρισίας, παραμένει ανεξακρίβωτη, των εγκλωβισμένων που, ως ελεύθεροι πολιορκημένοι, πολιορκούν τις ενοχές και τις ευθύνες μας.

Σαράντα δύο χρόνια από τότε, θυμόμαστε και τιμούμε τον Κωστάκη Κωνσταντίνου. Αναζητώντας συνειρμούς της θυσίας του με το σημερινό μας καθήκον. Που επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού. Να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική του ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία, πράξη απόσεισης της κατοχής, πράξης ελευθερίας.

Σήμερα, λοιπόν, δίνουμε αναφορά πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας του. Πως θα διαφυλάξουμε την ιστορία την αληθινή και θα αντιμετωπίσουμε τις απόπειρες της τυμβωρυχίας, της καπηλείας και της πλαστογράφησης. Και βεβαιώνουμε, με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους, θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον. Γιατί δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τα όνειρα να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν. Γιατί το χρέος μας απέναντι στη δική σου θυσία, Κωστάκη, είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα. Να ξαναζωντανέψουμε το μεγάλο όραμα με προβολή και ανάδειξη του πραγματικού αντικατοχικού και διεθνούς χαρακτήρα του εθνικού μας θέματος.

Για να επιστρέψουμε στην πραγματική φύση της κυπριακής κρίσης. Για να ζητήσουμε ανυποχώρητα την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Για να διακηρύξουμε απλά και να εμμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις, πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Και να υποδείξουμε πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας, για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.

Με την ευκαιρία της ταφής των οστών του ήρωα Κωστάκη Κωνσταντίνου στη γενέτειρα του τον Λουβαρά, όπως ήταν και η επιθυμία των γονιών του, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών μας πεπρωμένων με το βάρος της προσφοράς του ήρωα που τιμούμε σήμερα και με συνείδηση της ευθύνης μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση. Διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, με κάθε θυσία, που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέληση του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας. Υποσχόμαστε ότι τη σημαία που μας έδωσε ο τιμώμενος σήμερα ήρωας δεν θα την υποστείλουμε ως την ώρα της λύτρωσης.

Τιμώμενε μάρτυρα της αντίστασης, Κωστάκη Κωνσταντίνου, με εσένα τον σεμνό μας ήρωα καθοδηγητή να μας δίνεις το σινιάλο, να μπούμε πρέπει μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας. Γιατί έτσι κι αλλιώς η προσφορά και η θυσία, όπως εσύ τη δίδαξες, πρέπει να κατατίθενται άσχετα ακόμα και από την αναγνώρισή τους.

Τιμή και δόξα στον ήρωα της αντίστασης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας Κωστάκη Κωνσταντίνου του Ευαγόρα.

Άξιος, άξιος, άξιος της πατρίδας!