18/3/16

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής
Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ και μέλους Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ,
μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης


Συζητήσαμε σήμερα με την Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους οργανωμένους γονείς.
Θέλω να σταθώ σε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα.
Πρώτο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση. Εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρά κενά. Καταρχήν για τα άτομα με αναπηρίες, μετά τα 21 χρόνια, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια από την πολιτεία. Νέοι άνθρωποι καταλήγουν στα γεροκομεία, ή παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι, ενώ στις περιπτώσεις που οι γονείς αδυνατούν να τους φροντίσουν, παρουσιάζονται πραγματικές τραγωδίες. Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο κενό, αφού η πολιτεία δεν διαθέτει μηχανισμό επισήμανσης προβλημάτων αναπηρίας στην κρίσιμη ηλικία από τη γέννηση μέχρι και τα τρία χρόνια. Εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, η Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση είναι το πλέον παραμελημένο κομμάτι. Υπάρχουν σοβαρά κενά. Ελλείψεις σε συνοδούς, ελλείψεις σε ειδικούς δασκάλους. Λόγω των κενών ο στόχος της ένταξης των ατόμων με αναπηρία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε ολοκληρωμένες θέσεις στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για αντιμετώπιση της κατάστασης. Έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας. Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συγκεκριμένα βήματα.
Το δεύτερο θέμα είναι τα προβλήματα εκατοντάδων εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με τη μορφή της «αγοράς υπηρεσιών». Λέω σκόπιμα εργοδοτούνται γιατί έτσι είναι. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει το 35% των εσόδων τους. Είναι εκεί παράνομα γιατί η παρουσία τους εκεί είναι συγκεκαλυμμένη εργοδότηση. Υπάρχει όμως, λόγω αυτής της κατάστασης, μειωμένο ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα. Πραγματικά κινδυνεύουν σήμερα προγράμματα όπως το Ολοήμερο Σχολείο, τα ΚΙΕ, τα Αθλητικά και Μουσικά Λύκεια.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να άρει την παρανομία και την αδικία, και να δώσει επιτέλους πνοή σε αυτά τα προγράμματα.

18/03/2016