1/3/16

Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες κυκλοφορούν στην κοινοτική αγορά



Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες
κυκλοφορούν στην κοινοτική αγορά


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

1.   Επέκταση ρευματοδότη επωνυμίας “Europris”, με κωδικό 53770. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει χλωριωμένες παραφίνες μικρής αλυσίδας (ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον).

                                         

2.    Επέκταση ρευματοδότη επωνυμίας “Biltema”, με κωδικό 35-582. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει χλωριωμένες παραφίνες μικρής αλυσίδας (ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον).

                                                        
                             
     
3.   Παιδικό σορτσάκι επωνυμίας “Isar Trachten”, με κωδικό 51783. Το προϊόν είναι ινδικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

                                                     


4.    Αετός επωνυμίας “PREMIER KITES”, με κωδικό  44141. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

                                                     

5.   Μπρασελέ με την επωνυμία “A. LECONTE” και με barcode 3050811134002. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει κάδμιο (ουσία η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

                                                        
                                                        
6.   Κόλλα στιγμής (για νύχια) με την επωνυμία “Ciaté London” και με κωδικό DN001. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Δανίας και περιέχει χλωροφόρμιο, ουσία η οποία είναι ύποπτη καρκινογένεσης, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

                          
7.     Παιδικό παιχνίδι (πιστόλι) ονομασίας “BIG Super Gun”, με κωδικό 218. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

                                             

8.     Θέρμος με την επωνυμία “Casamia / DAZIRAN” και διάφορους κωδικούς.  Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ιταλίας και περιέχει ίνες αμιάντου, υλικό που έχει χαρακτηρισθεί ως καρκινογόνο και απαγορεύεται η χρήση του

                                                        
9.   Παιδική κούκλα ονομασίας “BABY”, με κωδικό  STF205221. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

                                                              

10.   Γάντια επωνυμίας “H&M”, με κωδικό 3519/1. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

                                                         

11.  Γάντια επωνυμίας “CHRIST”, με κωδικό  122685. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά του Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
                          
                                                   



12. Σετ κατασκευής κοσμημάτων επωνυμίας “Small foot company”, με κωδικό Art.: 5404. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο (ουσία η οποία είναι ισχυρός ευαισθητοποιητής και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα.

                                                  

13.  Παιδική κούκλα ονομασίας “DOLL FROZEN FEVER” (το προϊόν είναι απομίμηση), με κωδικό  No. 2214. Το προϊόν είναι κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

                                                   . 
                                                              
Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.
______________
29/2/2016