18/3/16

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φωτίου σε εκδήλωση προς τιμήν των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φωτίου σε εκδήλωση
προς τιμήν των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου

                                    
Έντονα είναι και αυτή τη φορά τα συναισθήματά μου, στη νέα συνάντηση με τους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου.
 
Είναι συναισθήματα συγκίνησης, θαυμασμού και μεγάλης εκτίμησης για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που στέκουν ολόρθοι εκεί στην ακροτελεύτια έπαλξη του Ελληνισμού, φρουροί και συνεχιστές της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων που εδώ και πολλούς αιώνες μας δένουν σφικτά με τη γη αυτή, που όλοι μας τόσο πολύ αγαπούμε και λατρεύουμε.  
 
Είναι η γη που πρωτοπάτησαν οι Έλληνες Αχαιοί μετά την πρώτη εικοσαετία του 12 ου αιώνα π.Χ με τον Τεύκρο, τον γιο του Τελαμώνα, βασιλιά της νήσου της Σαλαμίνας και αδελφό του Αίαντα, με υπόδειξη του Απολλώνιου Δελφικού Χρησμού, κατά τον Ευριπίδη στην τραγωδία «Ελένη»: «εις γην εναλίαν Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν οικείν Απόλλων», στην αγωνιώδη αναζήτηση ενάλιας γης, για να ριζώσει τον κόσμο του μετά τον Τρωϊκό πόλεμο, κατά τις ιστορικές μαρτυρίες του Ηρόδοτου τον 5 ο αιώνα π.Χ και του Στράβωνα και του Διόδωρου του Σικελιώτη, τον 1 ο αιώνα π.Χ.
 
Εκεί, στο ακρωτήριο Πλακωτή, βόρεια της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας, άρχισε να γράφεται η ελληνική ιστορία της Κύπρου, με ήρωες που διέπρεπαν σε αγώνες και συγκρούονταν με τους Σαρακηνούς και άλλους εισβολείς, αλλά και με άγιες μορφές στη συνέχεια, όπως του Θύρσου, του Φίλωνος, του Συνεσίου, της Φωτεινής και άλλων που οικοδόμησαν λαμπρούς ναούς, μοναστήρια και άλλα μνημεία της χριστιανικής μας πίστης, στα βήματα των Αποστόλων Ανδρέα, Παύλου, Μάρκου και Βαρνάβα.
 
Για μας, η Καρπασία είναι πάντα δική μας γη. Τόσο το βόρειο μέρος της Κύπρου, όσο και το νότιο, είναι δική μας γη. Γη όλων των Κυπρίων. Είναι πολύ δύσκολο, ακατόρθωτο, να ξεγράψει κανείς ιστορία τριών και πέρα χιλιάδων χρόνων. Αυτή την ιστορία θα την συνεχίσουμε. Περάσαμε εποχές πολύ δύσκολες, με επιθέσεις και επιβουλές ξένων, με καταστροφές και τραγωδίες, αλλά και με λάθη και παραλείψεις μας που επηρέασαν και δυσχέραναν την όλη μας διαδρομή.
 
Επιθυμούμε διακαώς να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να την μετατρέψουμε ξανά σε τόπο ειρήνης, δημοκρατίας και ασφάλειας όλων, σε τόπο συνεργασίας, κοινής προόδου και ευημερίας, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς διαχωριστικά συρματοπλέγματα και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές, τα ιδεώδη και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Κύπρος μπορεί με την ίδια αγάπη να μας αγκαλιάσει όλους και να μας προσφέρει απλόχερα από τον πλούτο και τους καρπούς της γης της. Μπορούμε ναι, όλοι οι Κύπριοι να προσβλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία στο μέλλον, αν μαζί και με την ίδια βούληση και επιμονή το επιδιώξουμε και εργαστούμε γι’ αυτό σθεναρά και υπεύθυνα.
 
Χαιρετίζω θερμά το συναπάντημα αυτό των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου με τους μαθητές του Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ερήμης και συγχαίρω τους εκπαιδευτικούς και των δυο σχολείων, όπως και όσους άλλους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το σπουδαίο συναπάντημα με τα τόσα πολλά μηνύματα για τις ρίζες και το κοινό μας μέλλον. Είμαι βέβαιος πως το συναπάντημα αυτό θα μείνει αξέχαστο σε όλους.
 
Να είναι βέβαια όλα τα παιδιά πως σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε για το μέλλον της πατρίδας μας, έχοντας αυτά πρώτα στη σκέψη μας. Τις νέες γενιές που θα ζήσουν, θα εργαστούν και θα μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά, επιδιώκοντας γι’ αυτά ένα σίγουρο, πιο ασφαλές και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον.

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά και τους δασκάλους τους, σε όλους τους γονείς, της Ερήμης και της Καρπασίας, κάθε καλό γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
______________