22/3/16

Δήλωση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Στέλλας Μισιαούλη

Δήλωση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Στέλλας Μισιαούλη

για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου

Σήμερα συζητήσαμε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, το θέμα που αφορά το κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ενήλικων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου στην  Περιστερώνα. Έχει παρουσιαστεί πρόβλημα με το αυξανόμενο κόστος που αφορά τα μεταφορικά και οι τρόποι διαχείρισης  και αντιμετώπισης αυτού του κόστους.
Ελπίζουμε με το σημερινό κάλεσμα των μελών της Επιτροπής προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, να εμπλακούν ακόμη πιο ενεργά ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το κέντρο.
Θα ήθελα ταυτόχρονα να αναφέρω το εξής. Το κράτος φαίνεται να έχει εφησυχαστεί με το γεγονός ότι την ευθύνη της δημιουργίας αυτών των κέντρων την έχουν αναλάβει οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οργανωμένοι γονείς και οι κοινότητες. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την σοβαρή και σωστή δουλειά που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να αφήνεται η ευημερία των παιδιών με αναπηρίες αποκλειστικά στις ΜΚΟ και το κράτος να περιορίζεται απλά στην καταβολή τροφείων και χορηγιών. Η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες  το 2011. Είναι το κράτος το οποίο έχει την ευθύνη της προστασίας και της υπεράσπισης αυτών των ατόμων. Η λογική ότι εφόσον καλύπτεται το κόστος, η ευθύνη του κράτους έχει καλυφθεί, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν πιθανές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δυστυχώς καταδεικνύουν ότι το κράτος θα πρέπει να εμπλακεί με περισσότερους τρόπους και ακόμα πιο ενεργά στη λειτουργία και τις δραστηριότητες αυτών των κέντρων.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ένα θέμα το οποίο επιβεβαιώνει τα όσα και εμείς αναφέρουμε στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και αφορά τις καθυστερήσεις και την τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει στην εξέταση και διεκπεραίωση αιτήσεων. Υπάρχουν οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο κέντρο και εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν καμιά βοήθεια από τις Υπηρεσίες του κράτους. Αλλεπάλληλες επιστολές και επικοινωνίες για να ενημερωθούν οι γονείς για το λόγο για τον οποίο δεν παίρνουν χρήματα, ούτε για τα τροφεία, ούτε για τα μεταφορικά, αλλά κανείς δεν απαντά. Το πιο τραγικό είναι ότι οι κρατικές υπηρεσίες σήμερα δεν γνώριζαν ούτε καν τους λόγους για τους οποίους αυτά τα άτομα δεν παίρνουν βοήθεια.
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχω ήδη αποστείλει επιστολή στην Υπουργό Εργασίας με την οποία ζητώ ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα και κάνω έκκληση ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθεί η εξέταση και να δοθεί μια απάντηση στις συγκεκριμένες οικογένειες.

21/03/2016