8/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης για την Ημέρα της Γυναίκας

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση
της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης για την Ημέρα της Γυναίκας


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας με θέμα «Κοινωνική προστασία και ισότητα», ένα σημαντικό θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και επίκαιρο στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που επιτελεί η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση από της ίδρυσής της.

Η κοινωνική προστασία και η ισότητα συγκαταλέγονται στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αξιών και κατοχυρώνεται στο νομικό και πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο η ΕΕ, όσο και τα κράτη μέλη της πρωτοστατούν στην προστασία, την πραγμάτωση και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις γυναίκες. Ο τομέας της κοινωνικής προστασίας, με το μεγάλο πλέγμα πολιτικών και μέτρων που καλύπτει, έρχεται αρωγός στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, αλλά συμβάλει ταυτόχρονα και στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ισότητας των φύλων, δυστυχώς, οι γυναίκες τόσο στην Κύπρο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από τους άνδρες. [1] Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το χάσμα στους μισθούς και στις συντάξεις, την απομάκρυνσή τους από την αγορά εργασίας λόγω αναγκών φροντίδας εξαρτώμενων μελών των οικογενειών τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, αλλά και προώθησης της ισότητας, εφαρμόζουν ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για τη διασφάλιση προσβάσιμων και ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά, ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέχουσας σημασίας είναι η οργάνωση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για εντοπισμό και αντιμετώπιση των αναγκών τους στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και η ανάπτυξη συνεταιριστικής δράσης μεταξύ του κεντρικού κράτους, αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν εναρμονίσει και εμπλουτίσει το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών, το οποίο στοχεύει στην επιχορήγηση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Το 2015 επιχορηγήθηκαν 156 φορείς για τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας με ποσό που πλησιάζει τα €6,5 εκ.

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), έχει αναθεωρηθεί η πολιτική για τα θέματα φροντίδας και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο «Σ χέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας», με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Επίσης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας, διασφαλίζοντας έτσι τα ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα ποιότητας σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες για τη φροντίδα παιδιών. Η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας που τυγχάνει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, αποσκοπεί στην περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον επανακαθορισμό των κατώτατων επιπέδων λειτουργίας των Βρεφονηπιοκομικών Σταθμών και των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών.
   
Θεμελιώδη αρχή του κοινοτικού δικαίου, την οποία τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν, αποτελεί η προώθηση της απασχολησιμότητας και, ειδικότερα, η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία.

Για να είναι, ωστόσο, επιτυχής η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τους στην εργασία, αλλά και η διατήρηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους ως εργαζόμενες γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη και αυστηρότερη προστασία των γυναικών, η οποία προκύπτει κυρίως από τον διττό τους ρόλο ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες ή/και εργαζόμενες γυναίκες και φροντίστριες της οικογένειας και των εξαρτωμένων της ατόμων.  

Η προστασία αυτή αναβαθμίζεται με την επιπρόσθετη τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου για επέκταση της άδεια μητρότητας σε περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων (4 επιπρόσθετες εβδομάδες μητρότητας για κάθε παιδί, οι οποίες προστίθενται στην άδεια μητρότητας των 18 εβδομάδων).

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στοχεύει και προωθεί ενεργά την ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τον θεσμό των Επιθεωρητών Ισότητας στο Υπουργείου, οι οποίοι υλοποιούν τόσο προληπτικές όσο και κατασταλτικές δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση και διερεύνηση καταγγελιών για θέματα διάκρισης λόγω φύλου, τη διενέργεια επιθεωρήσεων και διασφάλιση συμμόρφωσης των εργοδοτών προς τις πρόνοιες των περί Προστασίας της Μητρότητας και των περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων.  

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης των φορέων ισότητας και τον ρόλο τους στην εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα δικαιώματά τους. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει, ανάμεσα σε άλλα, αρμοδιότητα να παρέχει, σε όποιον ενδιαφερόμενο το ζητήσει και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, συμβουλές επί θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, παρέχει ανεξάρτητη συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει την παροχή νομικής βοήθειας ή/και εκπροσώπησης των θυμάτων σε δικαστική ή διοικητική διαδικασία και αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη αρμοδιότητα της Επιτροπής.   Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και προσφέρει κάθε βοήθεια για την ενίσχυση του ρόλου της και την υλοποίηση των όρων εντολής της.  

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών επίσης επηρεάζει τόσο τα παροντικά, όσο και τα μελλοντικά εισοδήματα των γυναικών. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες του Υπουργείου, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών», το χάσμα αμοιβών έχει μειωθεί στο 15,8%.

Καταλήγοντας, σημειώνω ότι η σημερινή μέρα, η Μέρα της Γυναίκας, πρέπει να μας εμπνέει για να συνεχίζουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών κάθε μέρα του χρόνου.

______________

Σημ. :   Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Ασσιώτης.