22/2/16

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα
που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σήμερα σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας κα Tsetska Tsacheva Dangovska , στη Σόφια, όπου ο Πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις θέσεις αρχών της Βουλγαρίας στο Κυπριακό, για τις οποίες εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες, και επεσήμανε τις άριστες διαχρονικά σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πολύ καλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων τονίζοντας, ωστόσο, τη σημασία να ενισχυθούν και να εμβαθυνθούν περαιτέρω προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των λαών τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε εξάλλου τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική για ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας που υπεγράφη σήμερα, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ενωρίτερα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια προς τη Βουλγαρία προς τον σκοπό αυτόν έχοντας ήδη εμπειρίες από τη δική της Προεδρία της ΕΕ.
   
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι άριστες σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Βουλγαρίας συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των γενικότερων διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τη ς Βουλγαρίας κα Tsetska Tsacheva Dangovska ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι   η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη χώρα της δίδει περισσότερη ώθηση στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Κύπρος είναι εκ των πρώτων κρατών μελών που υπέγραψαν το μνημόνιο για ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και υπογράμμισε πως Κύπρος και Βουλγαρία μοιράζονται ταυτόσημες απόψεις σε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.