18/2/16

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία σε διασκέψεις που διοργάνωσαν το ΕΚ και η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία σε διασκέψεις που διοργάνωσαν
το ΕΚ και η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ

 
Ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2016 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι Διασκέψεις συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις Διασκέψεις συμμετείχε αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σκεύη Κούτρα- Κουκουμά και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα που άπτονται, μεταξύ άλλων, του ανανεωμένου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του ρόλου του ΕΚ και των Εθνικών Κοινοβουλίων, των προτεραιοτήτων πολιτικής του κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2016, των εμπειριών των κοινοβουλίων στον ενισχυμένο οικονομικό συντονισμό και τη διακυβέρνηση καθώς και των επιπτώσεων από το δημοσιονομικό συντονισμό.

Σε παρέμβασή της, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος του ανανεωμένου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η κα Κουκουμά ανέφερε ότι επιδιώκεται η μετάλλαξη των προϋπολογισμών της ΕΕ κατ’ επίφαση για εξυπηρέτηση της ελεύθερης αγοράς, ενώ στην ουσία   εξυπηρετείται η ηγεμονία της αγοράς με αποτέλεσμα να εντείνονται οι κοινωνικές και εργασιακές ανισότητες. Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης για το 2016 (ΕΕΑ) περί μείωσης της ανεργίας, η κα Κουκουμά επισήμανε ότι η ΕΕΑ δεν κάνει καμία αναφορά και κανένα συσχετισμό με τη μερική απασχόληση που αφορά πλέον στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Περαιτέρω, η κα Κουκουμά, σημείωσε ότι για την Κύπρο η κινητικότητα των εργαζομένων σημαίνει μετανάστευση. Καταλήγοντας, η κα Κουκουμά ήγειρε το ερώτημα πώς μπορούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να επανακτήσουν το δικαίωμα χάραξης της δημοσιονομικής τους πολιτικής ώστε να υπάρχει περισσότερη πίεση και να διασφαλίζεται ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν εντονότερο κοινωνικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής συνάντησης που οργανώθηκε από την Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, η κα Κουκουμά, σε παρέμβασή της, σχολίασε τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, κ. Jean - Claude Juncker , ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις και όχι από τις κυβερνήσεις. Επισήμανε δε ότι αυτή η θέση έχει αποδειχθεί ανεπαρκής δεδομένου ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παρουσιάζεται. Ως προς το θέμα της δια βίου μάθησης, της συνεχούς δηλαδή μετεκπαίδευσης των εργαζομένων για να μπορούν να εξεύρουν εργασία και την τοποθέτηση ανέργων σε εταιρείες, η κα Κουκουμά διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας και πλήρους εκμετάλλευσης. Τόνισε δε την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της διάστασης μέσω της διασφάλισης μόνιμων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, η κα Κουκουμά σχολίασε τις τοποθετήσεις της Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιας για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και κινητικότητας του εργατικού δυναμικού κας Marianne Thyssen . Η κα Thyssen σε παλαιότερη τοποθέτησή της αναφερόταν «σε ίσες ευκαιρίες για όλους τους εργαζομένους», αλλά επειδή ο συγκεκριμένος στόχος ήταν ανέφικτος τώρα αναφέρεται «σε αξιοπρεπείς ευκαιρίες για όλους», είπε η κα Κουκουμά.  Περαιτέρω, σημείωσε ότι η προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ουσία στοχεύει στη μείωση των μισθών. Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται δημόσιες επενδύσεις ώστε να προσβλέπουμε σε   βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος.