4/2/16

Πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας

Πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Διαγωνισμός
Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο Ετήσιος Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας και σε αυτόν συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι μαθητές των Δημόσιων και Ιδιωτικών Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1976 μετά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων. Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια προώθησης της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, διοργανώνουν τον εν λόγω διαγωνισμό με σκοπό την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των τελειόφοιτων μαθητών για τις σύγχρονες προκλήσεις.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν προϊόν διαβούλευσης της επιτροπής που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Στην επιτροπή μετέχουν: α) ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Καδής, β) ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας κ. Δημήτριος Σελήνης, γ) ο έγκριτος λογοτέχνης κ. Αντρέας Χατζηθωμάς, δ) ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Αντρέας Παράσχος, ε) ο φιλόλογος καθηγητής με ειδικό ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία κ. Ανδρέας Παναγίδης και στ) οι Επιθεωρητές Φιλολογικών Μαθημάτων κα Ελένη Κτίστη και κ. Λοΐζος Αναστασιάδης.

Το θέμα το διαγωνισμού ήταν: «Σε κατάσταση πανικού έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή  Ένωση, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, με την αδυναμία να δώσει μια σοβαρή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. […] Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν συμβεί, αν από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπιζε το τεράστιο αυτό πρόβλημα ως πραγματική ένωση και όχι ως ένα συνονθύλευμα χωρών, όπου η καθεμιά ξεχωριστά προσπαθεί να απαλλαγεί από τις συνέπειες και να φορτώσει το βάρος στον διπλανό της».   (Γιάννης Καρτάλης, Εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», 31 Ιανουαρίου 2016 ) .

Να σχολιάσετε το πιο πάνω απόσπασμα. Στη συνέχεια, να αναπτύξετε τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και τις συνέπειές του, έχοντας ως βάση τις οικουμενικές αξίες τις οποίες κληροδότησε ο Ελληνισμός και οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια του φιλελεύθερου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ως υποδείγματος συμβίωσης και προόδου.  

Τα καλύτερα δοκίμια θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέχρι την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, όπου θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή για την ανάδειξη των   τριών πρώτων βραβείων και τριών επαίνων. Το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί στο χρηματικό ποσό   των €800, το δεύτερο σε €600 και το τρίτο βραβείο σε €400. Βραβείο με χρηματικό ποσό €600 απονέμεται επίσης στο σχολείο στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια που θα πάρει το πρώτο βραβείο. Το ποσό αυτό θα πρέπει απαραίτητα να διατεθεί για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης ή για την προώθηση άλλου εκπαιδευτικού σκοπού που επιλέγει το σχολείο. Αθλοθέτης των βραβείων είναι η Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο.

______________
4/2/2016