12/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη κατά τη συνέντευξη Τύπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη
κατά τη συνέντευξη Τύπου

 για την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών
 
Τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία αισιόδοξη και πιο ανθρώπινη.

Με την υπόμνηση αυτή χαιρετίζω τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Πασχόντων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες που πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια   Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Ως Υπουργείο Υγείας δηλώνουμε το παρών μας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου επιθυμώντας να στηρίξουμε την προσπάθεια για ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σήμερα, και αργότερα ως ενήλικες, αλλά και για να συγχαρούμε τον Σύνδεσμο για τα 10 γόνιμα χρόνια λειτουργίας του. Δέκα χρόνια αξιέπαινου εθελοντικού έργου και αμέριστης προσφοράς προς τα πάσχοντα παιδιά και τις οικογένειες τους, και προς τους ενήλικες πάσχοντες.

Με   τον όρο   Συγγενείς   Καρδιοπάθειες   αναφερόμαστε στις   εκ γενετής παθήσεις   (ανατομική ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς και των πλησίον αγγείων, κατά   τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) με ποσοστό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,   περίπου 1-2 παιδιά   στις 100 γεννήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες τείνει να αυξάνει χρόνο με το χρόνο, αυξάνοντας έτσι την εμφάνιση της πάθησης κατά σχεδόν άλλο 1% στο γενικό πληθυσμό.

Υπάρχουν 35 διαφορετικές   παθήσεις   Συγγενών   Καρδιοπαθειών και παγκόσμια ανέρχονται στο 0,8-2,5 % του πληθυσμού. Η σχετικά μεγάλη διακύμανση οφείλεται σε δύο παράγοντες:

α) Στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και των screening που διενεργούνται στους εν δυνάμει ευάλωτους πληθυσμούς των εφήβων και των νέων. Αυτό γίνεται και στην  Κύπρο, στα πλαίσια του προγράμματος που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας  σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το ACHDAC και άλλους φορείς, με τίτλο «η πρόληψη των συγγενών καρδιοπαθειών και αιφνίδιου θανάτου σε νέους και αθλητές».
β) Στην έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση της τεχνικής των επεμβατικών μεθόδων που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων.

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι στις 1.000 γεννήσεις 10 νεογνά διαγνώσκονται με μια σοβαρής ή πιο απλής μορφής συγγενή καρδιοπάθεια. Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών είναι απλής μορφής και παρακολουθούνται από τους καρδιολόγους σε συστηματική βάση και όταν κριθεί αναγκαίο αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Ένα 10% των περιστατικών χρήζει επεμβατικής θεραπείας, κάποιες φορές μάλιστα με πολλές επαναλήψεις σε βάθος χρόνου.

Παλαιότερα τα πλείστα περιστατικά αποστέλλονταν στο εξωτερικό με κόστος που ανερχόταν περίπου στις 40-50 χιλιάδες στερλίνες ανά ασθενή. Σήμερα, με αγορά υπηρεσιών από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών, το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών διεκπεραιώνεται στην Κύπρο, με κόστος εξαιρετικά χαμηλότερο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διεξαχθεί καθετηριασμοί σε περίπου 130 περιστατικά, όλα με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα.

Τα επείγοντα περιστατικά, κυρίως νεογνών, παρακολουθούνται κατά την κύηση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, γεννιούνται και σταθεροποιούνται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακαρείου και έπειτα διαμετακομίζονται με αερο-ασθενοφόρο σε Ιατρικό Κέντρο του Ισραήλ. Με το κέντρο διατηρούνται άριστες σχέσεις και γίνεται συνεχής ανταλλαγή εμπειριών και ιατρικής γνώσης με τους δύο παιδοκαρδιολόγους του Μακαρίου Νοσοκομείου.

Η άμεση και σωστή παρέμβαση επιτρέπει σε ποσοστό πέραν του 80% των παιδιών αυτών να έχει μια ομαλή ενηλικίωση, ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Με την εξέλιξη της επιστήμης έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, ακόμη και κατά την ενδομήτριο ζωή, επιτρέποντας σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις θεραπευτική παρέμβαση κατά την περίοδο της κυοφορίας με θετικά αποτελέσματα, σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και ανακούφιση των οικογενειών τους από πολλές ταλαιπωρίες.

Το Υπουργείο έχει αποστείλει σε διετή μετεκπαίδευση Ιατρικό Λειτουργό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να αποκτήσει την εξειδικευμένη εκπαίδευση που απαιτεί η διάγνωση των Συγγενών Καρδιοπαθειών στους ενήλικες, που τις πλείστες φορές έχουν άγνοια της νόσου τους και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα τυχόν συμπτώματα.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Σύνδεσμος ACHDAC επιτελεί σημαντικό έργο προς όφελος της κοινωνίας μας, άξιο αναφοράς και συγχαρητηρίων. Προς τούτο και συγχαίρω τον Σύνδεσμο και τα μέλη του που άοκνα εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχή μου η δράση σας να έχει πάντοτε συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.
____________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του κ. Υπουργού, η δρ Ζήνα Ζήνωνος.