24/2/16

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗ-ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Είναι αδιανόητο ο θεράπων ιατρός να έχει στη διάθεση του το ενδεικνυόμενο φάρμακο για τον ασθενή του μετά από τέσσερις ή έξι μήνες  Με την υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς.
Το κράτος πρέπει να πάψει  να αγοράζει με βάση την τιμή αλλά με βάση την αποτελεσματικότητα και τις ανάγκες των ασθενών.
Αντί να έχουμε προτεραιότητα την άμεση αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας των ασθενών, βάση επιστημονικών τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων, έχουμε το Οικονομικό πρωτόκολλο του success story των κυβερνώντων.
24 Φεβ. 16
Σήμερα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμου Πασχόντων και Φίλων Ασθενών, έβγαλε στην επιφάνεια και ανέδειξε ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο φανερώνει πόσο εγκληματική είναι η αναβλητικότητα εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτούνται για έγκριση νέων φαρμάκων για τη θεραπευτική αγωγή συνανθρώπων μας που είναι πλήρως εξαρτημένοι από αυτά πρέπει να εκλείψει. Είναι αδιανόητο ο θεράπων ιατρός να έχει στη διάθεση του το ενδεικνυόμενο φάρμακο για τον ασθενή του μετά από τέσσερις ή έξι μήνες και αν το έχει.   Με την υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς. Πρόκειται για ένα φλέγον πρόβλημα μεταξύ άλλων που πρέπει να τροχοδρομηθεί η επίλυση του. Μέσα από την προσέγγιση διαχείρισης του κινδύνου, το γνωστό (management risk) για άμεση επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών πρέπει να εκληφθεί και το πιο πάνω θέμα. Είναι αδιανόητο να προσεγγίζεται επιφανειακά και όχι μέσα από τα μάτια των ειδικών που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ιατροί, αυτό το ζήτημα.
Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εκμηδενίζοντας τον χρόνο λήψης αποφάσεων. Επιπλέον θα πρέπει να  χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα για   κάθε περίπτωση ασθενούς, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καν απαγορευτική τιμή. Σε συνδυασμό και με την καθυστέρηση των διαγνωστικών εξετάσεων, η θεραπεία που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς των χρόνιων παθήσεων, καθίσταται άκρως αναποτελεσματική.   Ίσως να είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε που εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε εγγράψει στο κρατικό μας συνταγολόγιο κανένα καινούργιο φάρμακο που θα δώσει επιπλέον επιλογές στον ασθενή και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της θεραπείας του. Το κράτος πρέπει να πάψει  να αγοράζει με βάση την τιμή αλλά με βάση την αποτελεσματικότητα και τις ανάγκες των ασθενών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αφού στη χώρα της βαθιάς ύφεσης και του unsucces story, Ελλάδα,  εγγράφονται όλα ανεξαιρέτως τα σκευάσματα. Στη χώρα μας, αντί να έχουμε προτεραιότητα την άμεση αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας των ασθενών, βάση επιστημονικών τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων, έχουμε το Οικονομικό πρωτόκολλο του success story των κυβερνώντων.
Με μεγάλη μας ικανοποίηση βλέπουμε τον υπουργό Υγείας να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αλλά πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την οριστική επίλυση του προβλήματος.