12/2/16

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για το Κυπριακό

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για το Κυπριακό


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, χθες το βράδυ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Εκφράζω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι έγινε εφικτή η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενημέρωση, σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Είναι η πεποίθηση μου ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως το κατ’ εξοχήν όργανο της λαϊκής   κυριαρχίας, πρέπει να τυγχάνει ενημέρωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις που αφορούν στο μεγάλο εθνικό μας θέμα.

Επί του περιεχομένου της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήθελα να αναφέρω ότι, παρά την σχετική αισιοδοξία που εξέπεμψε, η ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων επιβάλλει επανεκτίμηση της συνολικής πορείας των διαπραγματεύσεων και συλλογική χάραξη στρατηγικής αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας.

Οι πρόσφατες επαναληπτικές δηλώσεις Ακκιντζί κατά   της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αποδιδόμενες και μη διαψευσθείσες προτροπές Ερτογάν προς την Τουρκοκυπριακή ηγεσία για μη επιστροφή της Μόρφου και για μαζική απόδοση λεγόμενης υπηκοότητας σε εποίκους, μαρτυρούν το αμετακίνητο της τουρκικής πολιτικής.

Η στρατηγική μας πρέπει να οικοδομείται στη βάση της πραγματικότητας και σε καμιά περίπτωση στη βάση προσδοκιών που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή.

 «Το εθνικά ορθόν, είναι το αληθές» κατά τον εθνικό μας ποιητή. Και το αληθές είναι ότι επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική ακαμψία και στρεψοδικία».

Ακολούθως ο κ. Ομήρου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου αναφορικά με την εισήγηση του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ για εμπλοκή του λαού, μέσω της Βουλής, στη διαμόρφωση στρατηγικής για το Κυπριακό, ενδεχομένως μέσω κάποιας Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Ομήρου ανέφερε:  «Δεν ξέρω ποια είναι η εισήγηση για να τοποθετηθώ επ’ αυτής. Γνωρίζετε ότι για να συζητηθεί ένα θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα πρέπει να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής αν πρόκειται για αίτημα εγγραφής στο κεφάλαιο Δ. Αν το θέμα αφορά αίτημα συζήτησης σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι θέμα για το οποίο αποφασίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, είτε κατόπιν αιτήματος είτε κατόπιν αυτεπάγγελτης απόφασης για εξέταση ενός τέτοιου θέματος. Προφανώς, αν υπάρξει αίτημα, το αίτημα θα συζητηθεί στη Σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων των Κομμάτων, και θα αποφασισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του κ. Eide ότι το περιουσιακό φαίνεται να έχει λυθεί κατά 90%, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τα λεχθέντα από τον κ. Eide . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε χθες αναφορά και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δεν είπε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσχέρειες σε ό,τι αφορά την κατάληξη επί του περιουσιακού, συνεπώς θα πρέπει να έχω πρόσθετη ενημέρωση για να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο».