5/2/16

Χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις δηλώσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών

Χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις
δηλώσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών


Με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρος Πέτρου Μάτσα για αποδόμηση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων και προς αποκατάσταση της αλήθειας, το Υπουργείο Υγείας παραθέτει εμφαντικά τα πιο κάτω:

·        Το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων είχε εξ’ αρχής εξαιρεθεί από τα μέτρα για μείωση  του προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία. Μέσω ρυθμίσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς δόθηκε η δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ούτως ώστε αυτά να λειτουργούν με πλήρη στελέχωση.
·        Ειδικότερα  για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών παρατίθενται τα επίσημα στοιχεία από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, που αφορούν  στα τελευταία τέσσερα έτη:

ΕΤΟΣ
ΕΤΟΣ

2012
2013
2014
2015
Ιατρικοί Λειτουργοί
787
792
785
792
Νοσηλευτικό προσωπικό
3393
3288
3321
3382

·        Πρόσθετα, για τη σωστή λειτουργία των Κλινικών και των άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προωθήθηκε κατά την περσινή χρονιά η αποπαγοποίηση όλων των διευθυντικών θέσεων του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από την Κλίμακα Α14 και άνω, ενώ, ακόμη, εγκρίθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή νέο Σύστημα  Εφημερίας των ιατρών με σημαντική πρόσθετη δαπάνη.
·        Κατά συνέπεια, από πλευράς Κυβέρνησης έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι από τον προϋπολογισμό προς αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και μείωση των λιστών αναμονής,   παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που έχει κληρονομήσει αυτή η Κυβέρνηση, ενώ, πρόσθετα προωθήθηκε ένα διευρυμένο σύστημα επιχορήγησης ασθενών στον ιδιωτικό τομέα μέσω του συστήματος των κουπονιών.
·        Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται κατά κατηγορηματικό τρόπο ότι για τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας αποφασίζει μόνο το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Όχι το Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο Τμήμα της Κυβέρνησης.
·        Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει εντατικός διάλογος με τις οργανώσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων όσο και για την προώθηση της αυτονόμησης των νοσοκομείων.
·        Ο Υπουργός Υγείας αναμένει από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα από δημόσιους λειτουργούς που έχουν την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας ιδιαίτερα ευαίσθητων υπηρεσιών, να επιδεικνύουν τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω κακοδιαχείρισης και έλλειψης ελέγχου, λανθασμένου προγραμματισμού και κακών χειρισμών, και να αποφεύγουν δηλώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων.
·        Η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, πέραν του γεγονότος ότι αυτές αποπροσανατολίζουν, δυναμιτίζουν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας και την κυοφορούμενη μεταρρύθμισή του.
·        Προς τούτο, πέραν της έντονης κατάπληξης για τις τοποθετήσεις του δρος Μάτσα, ο Υπουργός Υγείας διερωτάται κατά πόσον ο χρόνος που ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας έχει επιλέξει για να εκφράσει δημοσίως τις προσωπικές αυτές απόψεις, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
·        Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας. Αυτή απαιτεί μία συλλογική προσπάθεια. Καθίσταται σαφές προς πάσαν κατεύθυνση ότι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν καμία θέση να εγείρουν πολιτικές ή άλλου είδους αιτιάσεις, οι οποίες αντανακλούν αυστηρά προσωπικές τους απόψεις.