5/2/16

Λήψη αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου

Λήψη αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά την εμπορία
του πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου


Το Τμήμα Γεωργίας ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους (αμπελουργούς, οινοποιούς, φυτωριούχους, κά) ότι αναμένεται εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016, η δημοσίευση της τροποποίησης της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου της 8 ης Μαΐου 2000, η οποία αφορά «τα μέτρα προστασίας κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα επιβλαβών για τα φυτά ή φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσης τους στο εσωτερικό της Κοινότητας».

Με την τροποποίηση της Οδηγίας αυτής, η διακίνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ από περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί ως προστατευόμενες περιοχές στον επιβλαβή οργανισμό, Φυλλοξήρα της αμπέλου ( Dactulosphaira vitifoliae ).

Στο παρόν στάδιο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικό κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή για τη Φυλλοξήρα.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι ήδη η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου από Τρίτες Χώρες απαγορεύεται, με τη δημοσίευση της τροποποιητικής Οδηγίας θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, με την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας και την άμεση ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, το Τμήμα Γεωργίας θα προβαίνει σε δέσμευση και καταστροφή του πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου το οποίο θα εισέρχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο παρόν στάδιο και μέχρι να τεθεί σε ισχύ η υπό αναφορά απαγόρευση, οποιαδήποτε διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου θα πρέπει να γνωστοποιείται έγκαιρα στο Τμήμα Γεωργίας και θα υποβάλλεται στη μέθοδο θερμοθεραπείας, στο σημείο εισόδου στο Λιμάνι Λεμεσού.

Το Τμήμα Γεωργίας θα σας κρατεί ενήμερους για όλες τις εξελίξεις επί του θέματος.

--------------

5/2/2016