18/2/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την ανάπλαση της Λεωφόρου Τσερίου

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
για την ανάπλαση της Λεωφόρου Τσερίου


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, παρέστη, σήμερα, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να πεισθεί η Βουλή να αποδεσμεύσει το κονδύλι που αφορά την έναρξη του έργου της ανάπλασης/αναβάθμισης της Λεωφόρου Τσερίου. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Η ιστορία της Λεωφόρου Τσερίου ξεκίνησε από το 1992. Το 2008, δόθηκε εντολή για μελέτη του έργου. Το 2012, ολοκληρώθηκε η μελέτη. Τα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Στροβόλου συμμετείχαν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, ο Δήμος Στροβόλου κατέβαλε και το ποσό που του αναλογούσε για τη διεξαγωγή της μελέτης. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ανακοινώσαμε την απόφαση της Κυβέρνησης για την ανάπλαση της Λεωφόρου, με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις με την ομάδα πρωτοβουλίας κατοίκων και καταστηματαρχών της Λεωφόρου Τσερίου. Προχωρήσαμε σε επανασχεδιασμό, στη βάση της ίδιας φιλοσοφίας, δύο φορές. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ποτέ δυνατό να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Από την άλλη, το έργο είναι αναγκαίο.

Έχουν επεξηγηθεί σε συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους αλλά και δημόσια, οι λόγοι που καθιστούν αυτό το έργο αναγκαίο. Ουδείς διαφωνεί με το γεγονός ότι το έργο πρέπει να γίνει. Εκείνο που φαίνεται να προκύπτει, σήμερα, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι, είναι επανασχεδιασμός του έργου και αλλαγή φιλοσοφίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα μας πάρει άλλα δύο με τρία χρόνια. Και όλα αυτά, για ένα έργο το οποίο είναι πανέτοιμο, έχει περάσει από τη διαδικασία των προσφορών και έχει κατακυρωθεί. Η εκτελεστική εξουσία πιστεύει ότι το έργο πρέπει να γίνει. Όταν θα γίνονται τα κατασκευαστικά έργα, εκεί και όπου μπορούν να γίνουν οι όποιες αλλαγές, χωρίς να επηρεάζεται ο παράγοντας ασφάλεια, θα το κάνουμε.

Παρόλα αυτά, είμαστε σήμερα στην Βουλή, ενώπιον της Νομοθετικής Εξουσίας, η οποία έχει δεσμεύσει το σχετικό κονδύλι. Δηλαδή, είναι στο χέρι της Βουλής και συγκεκριμένα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατά πόσο θα αποδεσμευτεί το κονδύλι για να προχωρήσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το αναγκαίο έργο ή όχι. Εμείς, ως Εκτελεστική Εξουσία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Και όχι μόνο η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και προηγούμενες Κυβερνήσεις. Διότι, όπως είπα και πριν, αυτή η υπόθεση χρονολογείται από το 1992. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και όχι η πίεση, ιδιαίτερα ενόψει βουλευτικών εκλογών και να ληφθεί η σωστή απόφαση, που δεν είναι άλλη από την αποδέσμευση του κονδυλίου. Εύχομαι να μην υποκύψει η Βουλή σε πιέσεις, για λόγους μικρούς και ασήμαντους, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρούς κινδύνους, όπως είναι τα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα που είχαμε στη συγκεκριμένη Λεωφόρο σε μια περίοδο δέκα ετών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου, σε περίπτωση που η Βουλή αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι, ο κ. Χάσικος είπε: «Ήδη, η προσφορά έχει κατακυρωθεί, υπό έναν όρο: Να αποδεσμεύσει η Βουλή το σχετικό κονδύλι. Σε αυτήν την περίπτωση, το έργο ξεκινά αμέσως. Και δεν είναι δυνατό να τους ικανοποιήσουμε όλους. Ούτε, επίσης, είναι δυνατό, μερικοί καταστηματάρχες, δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Τσερίου, να σταματούν ένα έργο και να πιέζουν με αυτόν τον τρόπο την Βουλή».

Τέλος, ερωτηθείς για την αρνητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, ο κ. Υπουργός είπε: «Στην εισαγωγική μου δήλωση είπα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου συμμετείχε σε όλη αυτή τη διαδικασία, με απόψεις, και πλήρωνε, επίσης, το ποσό που του αναλογούσε για τις μελέτες. Δεν μας είπαν να προβούμε σε μικροαλλαγές, οι οποίες, εν πάση περιπτώσει, έχουν γίνει. Εδώ, μιλούν για αλλαγή φιλοσοφίας. Ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται (σε μια τέτοια περίπτωση) για να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι, τουλάχιστο, δύο με τρία χρόνια».