5/2/16

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας
στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ

 
Ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης   προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ’   Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο ως απάντηση σε δηλώσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών δρος Πέτρου Μάτσα.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την ανακοίνωση/απάντηση προς τον κ. Μάτσα, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Είμαι σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση να πρέπει να συνδιαλέγομαι με έναν Λειτουργό του Υπουργείου μου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αναγκάζομαι, όμως, να το κάνω γιατί αφορά ένα θέμα αρχής πρωτίστως, και να μου επιτρέψετε να αρχίσω από εδώ. Δεν είναι λογικό να εκφράζεται οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός με στοιχεία τα οποία είναι λανθασμένα και να εμφανίζεται ότι εκφράζει τη θέση ενός Υπουργού. Ως θέμα αρχής. Επιχειρήθηκε να δοθεί μια εικόνα αποξήλωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων εμφανιζόμενο το Υπουργείο Υγείας να χάνει συνεχώς γιατρούς τους οποίους δεν μπορεί να αναπληρώσει. Το Υπουργείο Υγείας είναι μια εκ των ελαχίστων εξαιρέσεων του δημοσίου που δεν εμπίπτει στον κανόνα της μείωσης τον αριθμό των στελεχών. Για κάθε ένα στέλεχος που συνταξιοδοτείται και αποχωρεί   αμέσως έχουμε τη δυνατότητα να το αναπληρώσουμε. Στην ανακοίνωση που έχω εκδώσει φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει μειωθεί καθόλου το προσωπικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρα η δήλωση της αδυναμίας κάλυψης των κενωθεισών θέσεων του δημοσίου στο Υπουργείο Υγείας δεν είναι ακριβής. Μάλιστα είναι εντελώς λανθασμένη.

Δεύτερο, γιατί δεν πρέπει απλώς να μένουμε στα στοιχεία και να τα διορθώνουμε, επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το Υπουργείο Οικονομικών ως ο μπαμπούλας - είναι εύκολο πλέον θύμα το Υπουργείο Οικονομικών -   ότι δεν μπορούμε εμείς να το διορθώσουμε να το στέλνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι το μόνο που έχει στενότατη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας σε καθημερινή βάση για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ζητήματα που αφορούν πάγια αιτήματα των κλάδων ο μόνος Υπουργός που   μπορεί να βοηθήσει και βοηθά και γνωρίζει τα θέματά μας στη λεπτομέρειά τους είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Άρα μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι που ξαφνικά θέλουν κάποιοι να εμφανίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ότι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση; Προσπαθώ πραγματικά να αντιληφθώ ποιές είναι οι   σκοπιμότητες τέτοιων δηλώσεων. Tο να εμφανίζεις για παράδειγμα μια εικόνα αποξήλωσης, ότι φεύγουν όλοι οι καλοί γιατροί από το δημόσιο, μήπως σχετίζεται με την αγωνία κάποιων να παραμείνουν διευθυντικά στελέχη μετά το 65 ο; Ξέρετε, κάνω διάφορες σκέψεις γιατί πλέον δεν υπάρχει λογική».

Κληθείς στη συνέχεια να πει πότε αφυπηρετεί ο κ. Μάτσας, είπε: «Νομίζω του χρόνου. Αλλά λέω μήπως, γιατί δεν μπορεί κάποιος να αναγιγνώσκει αυτές τις δηλώσεις και να τις βλέπει και μετά να επιτείνονται - αν υποθέσουμε ότι το πρώτο δημοσίευμα ήταν μια λανθασμένη παραποίηση στοιχείων, μια παρανόηση των θέσεων του κ. Μάτσα. Όταν όμως επαναλαμβάνονται μετέπειτα και στηρίζονται σε εντελώς ανακριβή στοιχεία, δεν μπορώ παρά να τις ακυρώσω καθηκόντως. Τις ακυρώνω καθηκόντως, ανακαλώ σε τάξη τον συγκεκριμένο Λειτουργό, και ας καθίσει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του, να εστιάσουμε εκεί που μπορούμε να συνδράμουμε και να αφήσουμε τους υπόλοιπους και το ‘ blame game’. Ο καθένας από εμάς αν εστίαζε στη δουλειά του τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παμπορίδης είπε: «Σε θέματα τα οποία δεν τον αφορούν δεν μπορεί να κάνει δημόσιες δηλώσεις κανένας λειτουργός».

Για το αν υπάρχει θέμα τάξης για τον κ. Μάτσα, είπε: «Ναι εγώ θεωρώ ότι υπάρχει θέμα τάξης το οποίο θα επιληφθώ   σήμερα».  Ερωτηθείς στη συνέχεια να πει κατά πόσον θα επιληφθεί του θέματος με άλλον, πιο συγκεκριμένο, τρόπο εκτός της δημόσιας τοποθέτησης, είπε: «Προφανώς. Υπάρχουν τομείς στο δημόσιο οι οποίοι επιβάλουν την τάξη. Δεν θέλω να προκρίνω πού θα καταλήξουμε, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο».  

Ερωτηθείς σχετικά με συγκεκριμένες τοποθετήσεις του κ. Μάτσα περί αδειών ασθενείας και μητρότητας των νοσηλευτών, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε: «Αν δηλαδή εμείς ως Υπουργείο Υγείας δεν μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες θα ελέγξουν τις παράλογες και ιδιαίτερα παρατεταμένες περιόδους απουσίας νοσηλευτών και ιατρών από τα καθήκοντά τους επειδή οι προϊστάμενοί τους τούς δίνουν άδειες ιατρικές και αναρρωτικές, θα το ρίξουμε σε άλλους; Εμείς γιατί δεν βλέπουμε τα του οίκου μας; Αντιλαμβάνεστε τι λέω όταν λέω ας κάνει ο καθένας   τη δουλειά του όπως πρέπει;»

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Μάτσα περί του μεγάλου αριθμού των εκτάκτων στη δημόσια υγεία, οι οποίοι δεν έχουν κίνητρα και δεν αξιολογούνται, και ότι κι αυτό είναι θέμα πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Υπουργός είπε:   «Εγώ επί έξι μήνες νυχθημερόν μαζί με τον συνάδελφο στο Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουμε τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Για ποιον την σχεδιάζουμε; Γιατί την σχεδιάζουμε; Δεν την σχεδιάζουμε για να μπορεί τούτος ο τόπος να απαλλαγεί από αυτές τις παθογένειες που περιγράφετε; Το ευκολότερο είναι να έχουμε νεκροτόμους οι οποίοι έρχονται και   απλώς δείχνουν το δάκτυλο και λένε αυτά είναι τα κακώς κείμενα, τα οποία πιθανόν να έχουν και ευθύνη. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Τι είναι η μεταρρύθμιση που προσπαθούμε να κάνουμε; Για τους έκτακτους δεν πολεμάμε από το πρωί ως τη νύχτα για να βρούμε λύσεις για να μπορέσουν να σταματήσουν να καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των γιατρών και των νοσηλευτών μας, οι οποίοι υπηρετούν μέσα στη βάση με δεκαπενθήμερα συμβόλαια;»

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα χρειαστεί η δικαστική οδός για να επιλυθεί το θέμα των εκτάκτων, ο κ. Παμπορίδης είπε: «Αλίμονο αν αφήναμε να λυθούν τα προβλήματα της υγείας από τα δικαστήρια. Επιτρέψτε μου, έχω γνώση για τα θέματα και σας λέω ότι αυτά τα θέματα θα λυθούν με τη   μεγαλύτερη εικόνα. Με την μεταρρύθμιση, η οποία είναι αυτή ακριβώς η οποία βάλλεται. Μήπως οι δηλώσεις αυτές πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό; Άρα, κομμένα τα παιχνίδια. Εγώ δεν δέχομαι να γίνονται παιχνίδια».

________________