23/2/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία


Οι εξελίξεις σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστούν αναγκαία τη διεύρυνση των τομέων συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Βουλγαρία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Σόφια, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη του επίσκεψη στη Βουλγαρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψης, είπε: «Στόχος της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία ήταν η ενίσχυση και η εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Βουλγαρία που, ναι μεν παραδοσιακά είναι άριστες, αλλά οι εξελίξεις σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστούν αναγκαία – και αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα από τις συναντήσεις του Προέδρου – τη διεύρυνση των τομέων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που ο τομέας της Ενέργειας κυριάρχησε των συναντήσεων και των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει μια ισχυρή προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, και όχι μόνον, και είναι σε αυτό το πλαίσιο που έχει συσταθεί και Τεχνική Επιτροπή, η οποία άμεσα θα ξεκινήσει τις εργασίες για να δούμε πώς μπορεί να θεσμοθετηθεί αυτή η συνεργασία.

Από κει και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλγαρία, ως δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αρκετές κοινές προσεγγίσεις, έχουν προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της ΕΕ όπου υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε πώς θεσμοθετούμε – και ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας – τις προσεγγίσεις μας σε αυτά τα θέματα, έτσι ώστε να υπάρχουν και καλύτερα αποτελέσματα».
___________