5/2/16

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Αγίας Έδρας για τις Ανατολικές Εκκλησίες

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου
της Αγίας Έδρας για τις Ανατολικές Εκκλησίες

 
Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών, με τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Αγίας Έδρας για τις Ανατολικές Εκκλησίες.
 
Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri για θέματα της αρμοδιότητάς του, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν τις Θρησκευτικές Ομάδες στην Κύπρο και την προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσωπικά, για στήριξη τους και για την προστασία και προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε ομάδας ξεχωριστά.
 
Ακολούθως, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε θέματα εγκλωβισμένων και στη γενικότερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η παραμονή και η οικονομική τους επιβίωση στη γη των πατέρων τους. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Μαρωνιτικής Κοινότητας και διαβεβαίωσε ότι η παροχή κάθε βοήθειας προς τους Μαρωνίτες συμπατριώτες μας βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης με την προώθηση μέτρων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα των ζητημάτων που αφορούν στην επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών.
 
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα και προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για αναστήλωση των Μνημείων και των Εκκλησιών στα κατεχόμενα, καθώς και στην αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων από την ΕΕ και το UNDP. Καταλήγοντας τόνισε ότι ο ρόλος και η συνεργασία μεταξύ όλων των θρησκευτικών ομάδων είναι καθοριστικής σημασίας στον αγώνα που διεξάγεται για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.
Στη συνέχεια, ο Καρδινάλιος Leonardo Sandri ενημερώθηκε για το μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσής του, λόγω της αρνητικής στάσης της κατοχικής δύναμης.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ελπίδα ότι, έστω και τώρα, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επίλυσής του για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην τραγωδία που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων για τόσες δεκαετίες. Ως παράδειγμα των ενεργειών που αναμένονται από την Τουρκία, ο κ. Φωτίου ανέφερε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, την κατάθεση όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και την κατάθεση των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων, που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Πρόσθεσε πως η μέχρι τώρα άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά αποτελεί πρόκληση σε βασικές οικουμενικές και ανθρώπινες αξίες, όπως το δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να πληροφορηθούν για την τύχη των δικών τους και να προχωρήσουν σε μια αξιοπρεπή ταφή, σύμφωνα με τις θρησκευτικές και κοινωνικές παραδόσεις.
 
Ο κ. Φωτίου ζήτησε τη συμβολή και βοήθεια της Αγίας Έδρας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
 
Από την πλευρά του, ο Καρδινάλιος Leonardo Sandri εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.
 
Επισήμανε επίσης τη σημασία της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων του νησιού στις πατρογονικές τους εστίες.
 
Στη συνέχεια, ο Καρδινάλιος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
____________