25/2/16

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε ημερίδα για τον σεξισμό

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε ημερίδα για τον σεξισμό


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τις εργασίες της σημερινής ημερίδας για τον σεξισμό και να συγχαρώ την Επίτροπο Διοικήσεως, αλλά και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Ο σεξισμός είναι μια έμπρακτη συνέπεια των προκαταλήψεων φύλου και συνιστά διάκριση βασισμένη στο φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι προκαταλήψεις αυτές διαμορφώνουν στερεότυπα και ρόλους διαφορετικούς στο κάθε φύλο, γενικευμένες δηλαδή αντιλήψεις για το τι αντιπροσωπεύει και πώς συμπεριφέρεται ο άνδρας και η γυναίκα.

Σε αυτήν τη γενικευμένη και αδιαφοροποίητη εικόνα της «αρρενωπότητας» και της «θηλυκότητας», η γυναίκα παρουσιάζεται υποδεέστερη σε όλους τους τομείς δράσης και γίνεται το θύμα των διακρίσεων. Οι διακρίσεις αυτές, στο πέρασμα του χρόνου, έχουν παγιωθεί σε κατ’ όνομα «κοινωνικά» αποδεκτές συμπεριφορές και στάσεις, τις οποίες η νομοθεσία σήμερα επιδιώκει να αποδομήσει, όπως είναι, για παράδειγμα, η διαφορά στην αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, ο αποκλεισμός της γυναίκας από συγκεκριμένα επαγγέλματα και τομείς δράσης και ο περιορισμός της γυναίκας σε οικιακή απλήρωτη εργασία.  

Παρόλο ότι ουδείς αμφισβητεί σε διακηρυκτικό επίπεδο ότι γυναίκες και άντρες είναι απολύτως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και του ενεργού εργατικού πληθυσμού, είναι προφανές πως δυστυχώς η απόσταση μεταξύ της ρητορικής και της θεωρητικής αναγνώρισης της ισότητας και της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη και την καθημερινότητα είναι ακόμη μεγάλη. Γιατί, για να αλλάξουν οι παγιωμένες αντιλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα, χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις, μιας και αντιλήψεις και στερεότυπα έχουν συνδεθεί παγκοσμίως με την εκμετάλλευση του ενός φύλου από το άλλο, με μια απαράδεκτη κατανομή ρόλων και διαμοιρασμό της εξουσίας, και οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διαιωνίζουν, με τρόπους άμεσους και έμμεσους, τους μύθους της ανωτερότητας του ενός φύλου ή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των «ικανών» ατόμων.     

Η ισότητα των φύλων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για δημοκρατία, για δικαιοσύνη, αλλά και για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων, των δεξιοτήτων και του ταλέντου όλων των πολιτών. Χρειαζόμαστε ισότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, την πολιτιστική δραστηριότητα και τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι αρχές και οι διαπιστώσεις αυτές έχουν τονιστεί επανειλημμένα σε διεθνείς και σε ευρωπαϊκές διακηρύξεις και αποφάσεις, στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουμε εναρμονίσει πλήρως την εθνική μας νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας. Επιπρόσθετα, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών για θεμελίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων και την ενδυνάμωση της συμμετοχής της γυναίκας στην κοινωνία, την αναγνώριση της συμβολής της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγοράς εργασίας και την ουσιαστική και ταχεία ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στη δημόσια ζωή. Οι Επιθεωρητές Ισότητας του Τμήματος Εργασίας, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε όλες τις Επαρχίες, έχουν εκπαιδευθεί ειδικά και είναι σε θέση να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν καταγγελίες και να καθοδηγούν το κοινό σε σχέση με τα δικαιώματα που απορρέουν από τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης των φορέων ισότητας και στον ρόλο τους στην εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών των φορέων, οφείλω σήμερα να αναδείξω τον ρόλο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η Επιτροπή έχει, ανάμεσα σε άλλα, αρμοδιότητα να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, συμβουλές επί θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και να παρέχει ανεξάρτητη συνδρομή προς θύματα διακρίσεων, μετά από δική τους καταγγελία. Η αρμοδιότητα παροχής ανεξάρτητης συνδρομής περιλαμβάνει την παροχή νομικής βοήθειας ή/και εκπροσώπησης των θυμάτων σε δικαστική ή διοικητική διαδικασία και σήμερα αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη αρμοδιότητα της Επιτροπής.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και προσφέρει κάθε βοήθεια για την ενίσχυση του ρόλου της και την υλοποίηση των όρων εντολής της. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Επιτροπή με κάθε εφικτό τρόπο, γιατί πιστεύουμε πως υπό τις σημερινές περιστάσεις, η ύπαρξη και η μέγιστη δραστηριοποίησή της αποτελεί μια από τις βασικότερες κοινωνικές απαιτήσεις, αλλά και εχέγγυο για την επίτευξη προόδου σε έναν τομέα, στον οποίο συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε πολλή και συλλογική δουλειά. Εύχομαι η σημερινή ημερίδα να είναι παραγωγική και το αποτέλεσμά της να ενισχύσει την προσπάθεια επίτευξης ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την εξάλειψη του σεξισμού από τον εργασιακό χώρο, αλλά και από την κοινωνία.

---------------------